Red Bull, Aston Martin en Williams op het matje voor Haas-protest GP Amerika

Het team van Haas heeft opvallend laat nog eens een protest ingediend tegen het resultaat van de Grand Prix van Amerika. Het team wil de FIA ertoe zetten om de gemiste overtredingen van Williams, Aston Martin en Red Bull alsnog te bestraffen.

Red Bull, Aston Martin en Williams op het matje voor Haas-protest GP Amerika

We hebben de race in São Paulo maar net achter de rug, maar bij het team van Haas zijn ze nog druk bezig met het evenement in Austin. De Amerikaanse formatie is het namelijk niet eens met de officiële uitslag van de Grand Prix van Amerika. Het team van Gene is van mening dat de FIA steken heeft laten vallen bij het beoordelen en bestraffen van track limits overtredingen.

Het protest

Vanwege een verkeerd geplaatste camera konden meerdere coureurs bij bocht 6 ongezien een flink stuk afsnijden. Sergio Pérez, Alex Albon en Lance Stroll zouden zich hier schuldig aan gemaakt hebben. In het geval van Pérez had er feitelijk 75 seconden bij zijn tijd opgeteld moeten worden.

Vanwege het protest van Haas zijn de vertegenwoordigers van Williams, Aston Martin en Red Bull opgeroepen om alsnog verantwoording af te leggen. De camera's van de FIA hebben immers niets gezien.

Cruciaal protest

De uitkomst van het onderzoek is van cruciaal belang voor Haas. Na de comeback van AlphaTauri staat het team immers stijf onderaan in het constructeurskampioenschap. Alex Albon, Lance Stroll en Sergio Pérez finishten in Austin allemaal vóór de leidende Haas van Nico Hülkenberg, die net buiten de punten eindigde op P11.

Een serie flinke penalties voor het trio kan dus een hoop punten opleveren voor de Amerikanen. Mogelijk komt het team daarmee op gelijke voet met Alfa Romeo, of streven ze ze zelfs voorbij. Aangezien het verschil tussen negende en tiende in het kampioenschap miljoenen waard is zal Haas dit protest tot aan de laatste snik doorzetten. De hoorzitting zal woensdag plaatsvinden.

Formule 1
  • MoneyGram Haas F1 Team