'Sergio Pérez overtrad ongestraft 26 keer track limits'

De FIA ligt opnieuw onder vuur vanwege de gang van zaken in Austin. Tijdens de Grand Prix zou Sergio Pérez maar liefst 26 keer de track limits hebben overtreden. Een straf kwam er echter niet.

'Sergio Pérez overtrad ongestraft track limits 26 keer'

Het is helaas al jaren overduidelijk: het enige consistente aan de FIA is dat ze altijd inconsistent zijn. Met name bij het onderwerp track limits is de organisatie bijzonder vaag gebleven. Zo werden er in het verleden uitzonderingen gemaakt voor bepaalde bochten, en was het regelboek bij elk circuit weer compleet anders.

Bij de Grand Prix van Amerika van afgelopen weekend was het helaas niet anders. Dit keer had de FIA echter vooral moeite met het naleven van de gestelde regels. Bij bocht zes stond namelijk netjes een camera om de coureurs te controleren, maar daar werd eigenlijk niets mee gedaan.

26 keer

Uit de onboard beelden van auto nummer 11 is namelijk gebleken dat Sergio Pérez maar liefst 26 keer over de schreef ging in die bocht. De stapel overtredingen zou hem bij elkaar opgeteld maar liefst 75 seconden tijdstraf opleveren. Hierdoor zou Checo van de vierde naar de elfde plek terugverwezen worden. De stewards hebben echter niets gedaan met de beelden.

Ouderwetse incompetentie

Op social media werden er al meteen beschuldigingen richting de FIA geslingerd. De organisatie zou Pérez als Red Bull-rijder namelijk voorgetrokken hebben. De echte reden achter het negeren van de overtredingen is echter veel simpeler en dommer. De camera's die de overtredingen moesten monitoren waren namelijk verkeerd geplaatst.

Williams-rijder Alex Albon werd ook van overtredingen verdacht, maar moest vrijgesproken worden vanwege het ontbreken van officieel beeldmateriaal. De onboards tellen kennelijk niet mee. Zoals gewoonlijk is de misser van de FIA niet te wijten aan een voorkeur, maar ouderwetse incompetentie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press