Track limits: FIA wil grindbakken terug in Oostenrijk

Nadat de stewards handmatig meer dan 1200 overtredingen moesten beoordelen vindt de FIA het welletjes. In een poging de werkdruk te verlagen en de reputatie van de sport te repareren pleit de organisatie voor een terugkeer van de grindbak op de Red Bull Ring.

Track limits: FIA wil grindbakken terug in Oostenrijk

Bij de Grand Prix van Oostenrijk draaide het zoals vrijwel elk jaar maar om één ding: track limits. De uitloopstroken bij bocht 9 en 10 zijn immers elk seizoen weer een heikel punt. Bij de editie van 2023 maakten de heren coureurs het echter wel heel erg bont.

Vanwege een eindeloze stroom overtredingen werden de stewards overspoeld met werk. Het team was zelfs tot ver na de race druk bezig met het handmatig beoordelen van alle individuele gevallen. Het protest van Aston Martin om de raceresultaten te wijzigen op basis van niet gegeven penalties was daardoor eigenlijk overbodig.

Zoveel te doen

Rond een uur of tien 's avonds was alles eindelijk weer opgelost. Een woordvoerder van de FIA pakte de kans om eens haarfijn uit te leggen waarom het zo lang had moeten duren. Volgens de organisatie was er door de hardnekkige neiging van de coureurs om te wijd te gaan in bocht 9 en 10 simpelweg teveel te doen:

"Vanwege de specifieke eigenschappen van de layout van het circuit en de neiging van veel coureurs om regelmatig buiten de grenzen van de baan te rijden, ontstond een situatie die resulteerde in het feit dat niet alle potentiële overtredingen beoordeeld konden worden tijdens de race."

"Tijdens de Grand Prix was Race Control belast met het beoordelen van meer dan 1.200 gevallen waarbij een auto gerapporteerd was voor het potentieel verlaten van de baan. [Ten tijde van het Aston Martin protest] had de FIA al een volledige review van alle track limits overtredingen gestart."

Terug naar het grind

Het antwoord op het grote track limits vraagstuk is volgens de FIA niet om de coureurs te vertellen binnen de lijntjes te gaan kleuren. De club heeft namelijk een veel ouderwetsere oplossing: grind. Het terugbrengen van de grindbak aan de buitenkant van bocht 9 en 10 zou de coureur moeten ontmoedigen om te wijd te gaan en de stewards werk op te leveren:

"Om het probleem voor toekomstige evenementen aan te kaarten zullen we onze aanbeveling naar het circuit om een grindbak toe te voegen bij de exit van bocht 9 en 10 opnieuw indienen. We nemen er kennis van dat dit geen simpele oplossing is voor de andere series die er racen, [maar] het heeft zich als zeer effectief bewezen bij andere bochten en circuits met gelijksoortige problemen."

FIA vs FIM

In de laatste regel van hun statement erkent de FIA al een groot probleem met het plan. De Red Bull Ring is namelijk niet alleen gastheer voor de Formule 1, maar ook voor de MotoGP. De top van de tweewielersport is uiteraard geen fan van grind vanwege het risico op pijnlijke radslagen voor de rijders. Wanneer je van een motor af schuift heb je meer aan doorglijden op vlak asfalt.

Aangezien circuiteigenaar Red Bull in beide klasses flink geïnvesteerd heeft is een kant kiezen eigenlijk geen optie. Overwerkte F1-stewards en lichte imagoschade wegen bovendien niet op tegen zware of zelfs dodelijke verwondingen voor de beste motorrijders ter wereld. Vooralsnog lijkt het erop dat er weinig zal gaan veranderen aan de laatste twee bochten in Spielberg.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool