FIA maakt budgetcapregels F1 nóg strenger

De FIA heeft de financiële reglementen opnieuw flink aangescherpt. Technical Directive 45 verbiedt dat teams data en personeel gebruiken van hun eigen externe ontwerpbureaus.

FIA maakt budgetcapregels F1 nóg strenger

Met het ingaan van de budget cap in 2021 kregen de F1-teams er een nieuwe uitdaging bij. Zoals bij elk obstakel werden er meteen manieren gevonden om binnen de financiële reglementen zoveel mogelijk voordeel te behalen. Zo lang iets niet in de regels staat is het immers niet illegaal.

Voor Red Bull en Aston Martin ging het dat jaar even mis, maar de andere teams hebben zich goed staande weten te houden in het nieuwe tijdperk. Een van de manieren om binnen de budgetcap toch lekker door te ontwikkelen is vandaag echter de nek omgedraaid door de FIA.

Rookgordijnen

Met Technical Directive nummer 45 heeft de organisatie geprobeerd een maas in de wet te sluiten. De TD richt zich op de relatie tussen Formule 1 teams en hun eigen externe ontwerpbureau's.

Entiteiten zoals McLaren Applied Technologies, Aston Martin Performance Technologies, Mercedes Applied Science en Red Bull Advanced Technologies staan officieel los van de Formule 1-teams, maar de FIA vermoedt dat het in de praktijk anders lag.

De technologiedivisies zouden immers onderzoek kunnen doen voor het F1-team, data of ontwerpen genereren en deze vervolgens gratis weer teruggeven. Projecten zoals Red Bull's RB17 straatauto, Mercedes' America's Cup racezeilboten en Ferrari's GT3/Le Mans Hypercar-project zouden als rookgordijn gebruikt kunnen worden om het werk uit te voeren. De FIA zou immers niet op de activiteiten van die divisies letten.

Grote problemen

Onder TD45 zullen alle nevenactiviteiten die verbonden kunnen worden aan het F1-team nu ook meegerekend worden met de budget cap. F1-teams mogen data, ontwerpen en personeel delen met de technologie-divisies, maar niet andersom.

Dat heeft potentieel grote gevolgen achteraf voor de berekeningen van 2022 en 2023, aangezien de teams er vanuit gingen dat het trucje legaal was. Nu de formule aangepast is zullen meerdere teams waarschijnlijk alsnog tegen de lamp lopen.

Als blijkt dat vrijwel elk team op de grid op deze manier de budget cap verbroken heeft zal de FIA echter onvermijdelijk water bij de wijn doen. De organisatie heeft er immers geen zin in om enorme imagoschade op te lopen. Vraag maar aan Ferrari...

Formule 1
  • Red Bull Content Pool