Mercedes haalt technisch directeur James Allison terug

Na twee teleurstellende bolides heeft Mercedes dan toch ingegrepen. Voormalig technisch directeur James Ellison is nu van baan geruild met vervanger Mike Elliott om de balans binnen de kampioensformatie te herstellen.

Mercedes haalt technisch directeur James Allison terug

Het team van Mercedes maakt op dit moment een moeilijke tijd mee. Voor het eerst in acht seizoenen heeft de formatie uit Brackley niet de middelen om vooraan mee te kunnen vechten. De transitie naar de ground effect regels liep onder de directie van nieuwe technisch directeur Mike Elliot helemaal mis.

Na een veelbewogen 2022 waarbij Mercedes met afstand het derde snelste team was (tot het invoeren van TD039) werd beterschap beloofd voor het volgende seizoen. Na de eerste drie races is echter gebleken dat het team echter tot achter klantenteam Aston Martin teruggevallen is. De stroom aan tegenslagen zette de positie van Elliott steeds meer onder druk,

Stoelendans

Nadat bleek dat de Mercedes W14 ook een deceptie was werd er vrijwel meteen gespeculeerd over een opschudding van het technische management bij Mercedes. De in 2021 naar de positie van Chief Technical Officer verkaste James Allison stond bovenaan het lijstje met vervangers voor Elliott. Een paar maanden na de eerste geruchten is de switch werkelijkheid geworden. Volgens Autosport hebben Allison en Elliot namelijk van baan geruild.

De juiste man

Allison als Ferrari's technisch directeur, 2016.

De 55-jarige Allison krijgt de ondankbare taak om het team weer de juiste kant op te krijgen. Het palmares van de Brit geven echter goede hoop. Allison startte zijn carriere in de F1 in 1991 bij het team van Benetton als aerodynamicus. Na een korte stint bij het kleinere Larrousse keerde hij midden in de succesperiode van Benetton terug. Na een aantal moeilijkere jaren verkaste hij in 2000 naar Ferrari, waar hij onderdeel werd van het dream team dat vijf titels op rij naar binnen wist te halen met Michael Schumacher en Rubens Barrichello.

In 2005 stapt hij over naar Renault, precies op de piek van het team. Allison werd in 2009 technisch directeur en bleef bij het team tot de eerste jaren van Lotus in 2013. Na een tweede stint bij Ferrari vond hij in 2017 een nieuw thuis bij Mercedes. Onder zijn leiding zette het team onder de nieuwe technische reglementen vol door met hun dominante optreden. In 2021 besloot hij het om persoonlijke redenen echter rustig aan te doen. Allison kreeg minder intensieve positie als CTO en ging raceboten ontwerpen voor Mercedes F1. mede-eigenaar INEOS.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Mercedes