Afgelopen seizoen begon de Formule 1 aan een nieuw tijdperk met de tweede ground effect-generatie. Door de teams te dwingen het merendeel van de downforce op te wekken via de vloer hoopte de FIA ervoor te zorgen dat de beruchte dirty air verminderd zou worden. Zonder de turbulente lucht achter de auto's zou het veel makkelijker worden om in de bochten bij te blijven en een inhaalactie te plannen op het rechte stuk.
Operatie geslaagd
Ondanks een paar problemen met stuiterende zeedieren leken de regels relatief goed te werken. Meteen bij de openingsrace in Bahrein bewezen Charles Leclerc en Max Verstappen dat de oude tactiek van met veel geweld inhalen, dirty air op de tegenstander afvuren en meteen wegrijden niet meer werkte. Op de Red Bull Ring en Silverstone zagen we zelfs drie of vier auto's vechten om dezelfde positie.
Patient overleden
Mercedes technisch directeur Mike Elliott is echter niet overtuigd van het succes van de nieuwe reglementen. Tegenover Autosport merkt de Brit een keerzijde op van het verminderen van de dirty air. Hoewel het de prestaties van de auto's in de bochten verbetert, is de slipstream op de rechte stukken vrijwel verdwenen. Hierdoor heeft de DRS-klep minder effect en is het moeilijker geworden om zomaar langs een concurrent te knallen:
"Persoonlijk, ook al hadden we niet de beste auto, ben ik een grote fan van [de reglementen]. Als je kijkt naar waar ze voor bedoeld waren met het verbeteren van inhalen, hebben ze het zeker mogelijk gemaakt om dichterbij te komen in de bochten."
"Maar ik ben er niet zeker van dat we niet verloren hebben op de rechte stukken als het gaat om de slipstream en het verminderen van de drag die je daardoor krijgt. Dus het voelt voor mij niet alsof er meer close racing is, we hebben gewoon een andere set regels om mee te werken."
"Ik denk dat het belangrijker is wat de fans willen. Wat er nodig is om goede racerij te produceren en hoe kunnen we de auto's zover krijgen dat ze dat doen? Hebben we een stap in de juiste richting gedaan met deze [ground effect] auto's? Misschien. Maar ik weet het niet zeker."
Omgekeerde DRS
Elliott's zorgen zijn niet onopgemerkt gebleven bij de FIA. De organisatie werkt namelijk druk aan het reglement voor 2026, waarbij met behulp van actieve aerodynamica en 'omgekeerde DRS' alle problemen opgelost zouden moeten worden. Mike kijkt er voorzichtig naar uit:
"We zouden is compleet anders hebben dan wat we op dit moment hebben. Maar er zijn zeker technologieën die je auto's kunnen geven die dicht achter elkaar kunnen rijden in de bochten elkaar nog steeds een drag voordeel kunnen geven op de rechte stukken."
"Maar de Formule 1 en de FIA werken richting wat de reglementen voor 2026 zullen zijn, en als je kijkt naar wat er al naar buiten gebracht is over de power unit van 2026, zullen we heel andere reglementen rond de chassis moeten hebben. Hopelijk kunnen ze tot iets komen dat een goede stap is in die richting."
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team