FIA wil toegang grid beperken na Neymar-incident Barcelona

De Braziliaanse voetbalster zorgde bij de Grand Prix van Spanje voor de nodige opschudding. Neymar zou zich namelijk op de grid misdragen hebben.

FIA wil toegang grid beperken na Neymar-incident Barcelona

Het is alweer even geleden dat we een relletje gezien hebben om een celebrity op de grid. Na de overijverige bodyguards van rapper Megan Thee Stallion en het onbeschofte gedrag van acteur Brad Pitt is het nu de beurt aan de voetbalwereld om door het slijk gehaald te worden.

Topvoetballer Neymar da Silva Santos Júnior maakte in Barcelona namelijk een bijzonder negatieve indruk bij de FIA.

Selfiesukkels

De aanvaller van Paris Saint-Germain volgde bij zijn bezoekje aan de grid op Circuit de Catalunya kennelijk niet alle instructies van de marshals. Zo zou de 31-jarige Braziliaan samen met zijn entourage selfies gemaakt hebben op het gras, pal naast de baan.

Selfies zijn an sich niet verboden, maar de groep besloot dit uiteraard te doen met de rug naar de auto's, precies op het moment dat de coureurs aan de formatieronde begonnen. Met je rug naar een 'actief' circuit staan is uiteraard ten strengste verboden.

FIA-ingrijpen

De Spaanse promotor, de Formule 1 en de FIA hebben een onderzoek ingesteld naar het incident. Volgens FIA president Mohammed Ben Sulayem is het hoog tijd dat de organisatie strenger gaat toezien op de activiteiten op de grid. De toenemende drukte en chaos kan immers voor gevaarlijke situaties zorgen:

"We moeten lessen leren van het incident bij de Grand Prix van Spanje. De FIA is ervan verzekerd door Stefano Domenicali dat er maatregelen getroffen worden om er zeker van te zijn dat er geen herhaling is van het incident."

"Het is een probleem niet alleen in de Formule 1 maar ook in de Formule E en het World Endurance Championship en andere categorieën in mijn recente ervaringen met teveel mensen op de grid. Ik twijfel er niet aan dat de promotor in alle gevallen zich al houden aan alle eisen van de FIA op het gebied van veiligheid. Het is de plicht van de FIA om een veilige omgeving voor iedereen te garanderen. Veiligheid in de motorsport is de eerste prioriteit van de Federation."

Het is nog niet duidelijk wat er precies veranderd zal worden aan de regels rond gasten op de grid, en hoe dat gehandhaafd zal worden. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de bekende grid walks van Martin Brundle in het vervolg met een beetje meer vaart doorlopen zullen moeten worden. Celebrities krijgen waarschijnlijk immers minder tijd en vrijheid voorafgaand aan de start.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1