Recent heeft de FIA de boetebedragen voor overtredingen door coureurs verviervoudigd. In plaats van 250.000 euro kan een overtreder nu een boete van een ronde 1 miljoen opgelegd worden. Waarvoor de megaboete uitgevaardigd zou kunnen worden werd echter niet duidelijk gemaakt.
De beslissing zorgde voor onvrede in de paddock. Meerdere coureurs bekritiseerden de FIA, waaronder Ferrari's Charles Leclerc. De Monegask wees er even fijntjes op dat sommige rijders niet eens zoveel verdienen:
"Ik heb geen idee wat een straf van 1 miljoen euro verdient. Het is een enorme hoeveelheid geld. Sommige coureurs verdienen minder dan dat."
Hamilton-incident
De nieuwe regel komt vlak na de zaak rond Lewis Hamilton, die voor het oversteken van een actieve racebaan in Qatar een boete van 'slechts' 50.000 euro ontving. De helft daarvan was ook nog eens voorwaardelijk.
Het brengt even in perspectief hoeveel zwaarder de straffen onder het nieuwe systeem zullen zijn. Rondlopen op een actieve baan is immers een van de zwaarste overtredingen op de lijst.
Lewis stelt voorwaarden
Diezelfde Hamilton heeft echter een compromis voorgesteld. De Brit heeft er net als zijn conculega's geen trek in om zomaar een miljoen af te tikken, tenzij de FIA meewerkt aan een van zijn plannetjes. Sir Lewis wil de betaalde boetes namelijk in zijn diversiteits-, inclusiviteits- en toegankelijkheidsprojecten stoppen. Zo kan het geld toch voor een in zijn ogen zeer goed doel ingezet worden:
"We moeten er wel over nadenken welke boodschap dit geeft aan degenen die kijken. Als ze boetes van een miljoen gaan geven, laten we er dan 100% zeker van zijn dat het naar een goed doel gaat."
"Er is een hoop geld in deze industrie en er is een hoop meer wat we moeten doen wat betreft het creƫren van betere toegankelijkheid en diversiteit. Dat is de enige manier waarop ze dat miljoen van me krijgen."
Meer geld nodig
De FIA heeft nog niet gereageerd op het progressieve voorstel van de zevenvoudig wereldkampioen. Wel is er een verduidelijking gekomen van de reden achter de plotselinge verhoging. Volgens de organisatie waren de inmiddels 12 jaar oude boetebedragen simpelweg niet meer van deze tijd.
De verhoging is dus eigenlijk een soort inflatiecorrectie. De hogere bedragen zijn kennelijk noodzakelijk om de 'huidige behoeften van de sport te bedienen'. Waarvan akte.
- NL Beeld / Action Press, FIA, NL Beeld / Proshots