Na twee jaar ongegeneerde politieke uitspattingen gericht op BLM, LGBTQ+, het milieu en de oorlog in Oekraïne zet de FIA er dit jaar de rem op. Onder leiding van FIA-president Mohammed Ben Sulayem zal het niet langer mogelijk zijn voor de coureurs om tijdens F1-evenementen naar hartelust te strooien met politiek getinte boodschappen.
Voortaan zal er vier weken van tevoren een schriftelijk aanvraag ingediend moeten worden bij de FIA, waarna een speciale commissie zal beoordelen of de gekozen boodschap past bij het beleid en de standpunten van de organisatie. De maatregel wordt door een meerderheid in de paddock veroordeeld, maar treft vooral één man: Lewis Hamilton. Als de enige overgebleven coureur die vaak politiek actief is zal hij het meeste te maken krijgen met de FIA-commissie.
Motorsport mag niet zonder diversiteit
Sir Lewis toonde zich eerder al strijdvaardig tegenover de FIA, maar tegenover de The Fast and The Curious-podcast deed hij er nog een schepje bovenop. Hamilton begon met het uitdrukken van het doel van zijn activisme. Volgens de Brit mag het niet zo zijn dat de motorsport blijf bestaan zonder het doordrukken van diversiteit en inclusie:
"Ik zeg altijd dat ik vind dat we meer empathie en medeleven nodig hebben in de wereld. Er zijn allerlei dingen die mensen uitdagend vinden binnen verschillende landen. Dit is een platform dat echt verandering kan veroorzaken, gesprekken kan doen oplaaien. Ik denk dat dat het begin is van die zaken."
"Die ongemakkelijke gesprekken starten en dan mensen verantwoordelijk houden die blij waren met de status quo die in het verleden mensen onderdrukte, mensen niet erbij betrok, en dat frustreert me. En dat gaat richting angst. We kunnen veranderingen maken, en ik wil onderdeel daarvan zijn en mensen meer betrokken laten voelen."
"Motorsport, bijvoorbeeld, of elke sport of bedrijf, zou niet door moeten kunnen gaan zonder divers te zijn. Er is niet genoeg toegang voor mensen vanuit die [LGBT+] gemeenschap, er is niet genoeg toegang. Je ziet niet veel mensen met een beperking in de paddock. Wanneer heb je ooit iemand in onze industrie zien werken met beperkingen?"
Koste wat het kost
Hamilton's politieke stokpaardjes gaan hem zo aan het hart dat hij bereid is de rest van zijn carrière ervoor op te offeren. Het maakt de zevenvoudig wereldkampioen helemaal niets uit of hij door zijn uitgesproken houding uitgesloten zal worden en nooit meer een race zal winnen:
"Er zijn zoveel dingen die we uit moeten dagen en moeten oplossen. En we gaan ook naar een hoop landen waar ze uitdagende mensenrechtenproblemen hebben waar mensen niet behandeld worden als mensen. In het verleden negeerden mensen het gewoon, en was het niet belangrijk. Het is zo belangrijk dat iemand erover praat. Het maakt me niets uit of ik nooit meer een race win, ik zal over deze dingen spreken of mensen het nu leuk vinden of niet."
- NLBeeld / BrunoPress