Hamilton klaar voor politieke strijd met FIA: 'Niets zal me tegenhouden'

Voor het eerst sinds het uitvaardigen van het FIA-verbod op ongeoorloofde politieke statements heeft de grootste activist op de grid van zich laten horen. Sir Lewis Hamilton bereidt zich voor op een gevecht met de organisatie.

Hamilton klaar voor politieke strijd met FIA: 'Niets zal me tegenhouden'

Eind december maakte de FIA bekend dat ongeoorloofde politieke en persoonlijke statements vanuit de coureurs niet langer toegestaan zullen zijn. Voordat een rijder tijdens een FIA evenement zijn mond opentrekt dient hij eerste schriftelijk toestemming te vragen bij de FIA. Een speciale commissie zal vervolgens beoordelen of de geplande uitspraak in lijn is met de waarden en de boodschap die de FIA wil uitdragen.

Late reactie

Aangezien 90% van de grid zich niet echt bezighoudt met de politiek leek het verbod met name gericht op Lewis Hamilton. De Brit was naast de inmiddels gepensioneerde Sebastian Vettel de enige die zich regelmatig inzette voor dergelijke kwesties.

Gek genoeg bleef Hamilton echter opvallend stil na de bekendmaking van het nieuwe reglement, ook nadat steeds meer van zijn collega's zich er tegen uit begonnen te spreken. Bij de onthulling van de Mercedes W14 gaf Lewis eindelijk zijn mening over de nieuwe situatie. De zevenvoudig wereldkampioen toonde zich zoals verwacht strijdvaardig:

"Ik volgde het nieuws niet echt deze winter, maar ik hoorde ervan. Het verbaast me niet. Maar niets zal me tegenhouden om te spreken over de dingen waar ik passie voor heb en de problemen die er zijn. Ik vind dat de sport een nog verantwoordelijkheid heeft, altijd, om dingen uit te spreken, om bewustwording van belangrijke onderwerpen te creëren terwijl we naar al deze verschillende plekken reizen. Dus voor mij verandert er niets."

Politieke penalties

Bij de aankondiging van het verbod liet de FIA vaag doorschemeren dat er gevolgen zouden kunnen zijn voor coureurs die zich niet aan de nieuwe regel houden. Welke straffen er precies op zullen staan is echter nog altijd niet bekend. Hamilton is zich bewust van de mogelijke gevaren, maar laat zich alsnog niet tegenhouden door potentiële penalties:

"Ik denk dat het een beetje gek zou zijn om te zeggen dat ik strafpunten zou willen krijgen voor het uitspreken van zaken. Maar zoals ik tegen jullie zei, zal ik nog steeds mijn gedachten uitspreken en omdat we nog steeds dit platform hebben zijn er een hoop dingen die we moeten aanpakken."

Verenigd front

Hamilton staat niet alleen in zijn strijd tegen de beperkingen van de FIA. Tot nu toe hebben vrijwel alle coureurs, enkele teambazen en zelfs F1 CEO Stefano Domenicali zich uitgesproken tegen de nieuwe regels. Lewis hoopt met die versterkingen het gevecht met Ben Sulayem en co te kunnen winnnen:

"De steun van Stefano is geweldig geweest. Ik denk dat alle coureurs heel erg op één lijn zitten wat betreft vrijheid van meningsuiting en ik denk dat we daar allemaal hetzelfde in staan."

Slag om sieraden

Het is niet de eerste keer dat Hamilton en de FIA hun degens gekruist hebben. Vorige jaar stonden de twee lijnrecht tegenover elkaar toen de FIA het verbod op sieraden en brandbaar ondergoed opnieuw begon te handhaven.

Uit protest droeg Lewis aan complete juwelier aan sieraden bij de persconferentie in Miami, en bleef hij in de auto zijn neuspiercing dragen. De FIA handelde het laatste incident uiteindelijk af met een boete van 25.000 dollar. Dit seizoen kunnen we ons dus opmaken voor meer van dit soort gebekvecht in de paddock.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool, NL Beeld / BrunoPress.