Mercedes moet $25.000 aftikken voor Lewis Hamilton's neuspiercing

De FIA heeft het team van Mercedes een forse boete opgelegd voor het foutief invullen van documenten. Tijdens de kwalificatie bleek dat het team de neuspiercing van Lewis Hamilton niet gedeclareerd had bij de stewards. De zevenvoudig wereldkampioen had namelijk niemand verteld dat hij besloten had het ding tijdens de sessie te dragen.

Mercedes moet $25.000 aftikken voor Lewis Hamilton's neuspiercing

Het mini-relletje rond het dragen van sieraden achter het stuur is misschien wel de domste controverse van dit seizoen. Voorafgaand aan de Grand Prix van Miami besloot de FIA publiekelijk te herhalen dat het dragen van sieraden en brandbaar ondergoed achter niet toegestaan was tijdens officiële F1-sessies.

Dat stootte om de een of andere reden tegen het zere been van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Met kinderachtige demonstraties gingen beide veteranen in verzet. Vettel droeg zijn onderbroek over zijn overall, en Hamilton verscheen bij de persconferentie verkleed als Flava Flav.

Opnieuw in overtreding

Bijna een half jaar later heeft Seb de nontroverse inmiddels verruild voor het beledigen van staatshoofden, maar de eigenzinnige Hamilton heeft nog altijd niet toegegeven.

Na de derde vrije training in Singapore werd hij namelijk opgeroepen door de stewards vanwege het dragen van sieraden achter het stuur.

Mercedes wist van niets

Vanwege zijn actie is het team van Sir Lewis in de penarie gekomen bij de FIA. In het papierwerk dat voorafgaand aan de Grand Prix richting de organisatie gestuurd dient te worden gaf Mercedes namelijk aan dat Hamilton zonder sieraden in de auto zou zitten.

Aangezien die uiteindelijk niet waar bleek te zijn heeft de FIA een boete van 25.000 dollar uitgeschreven voor het foutief invullen van de scrutineering documenten.

De FIA erkende echter dat Mercedes niet bewust was van het feit dat Lewis zijn neuspiercing weer zou gaan dragen. Het team verklaarde dat Hamilton de laatste paar races het ding iedere keer voorafgaand aan een sessie verwijderd had.

Briefje van de dokter

Mercedes mag dan de knip trekken voor het incident, maar Lewis blijft zelf buiten schot. Volgens de stewards kon er geen actie ondernomen worden tegen de Brit omdat hij een doktersverklaring op zak had.

In het briefje verklaarde de arts van Hamilton dat het voorlopig niet verstandig is om zijn piercing te verwijderen, vanwege het risico op een infectie. De FIA deed navraag bij de genoemde dokter, die het verhaal bevestigde. Ondanks het feit dat dit de verklaring van Mercedes volledig tegensprak gingen de stewards mee in het verhaal.

Sir Lewis zal ondanks het overduidelijke sieradenverbod morgen dus gewoon starten met een blinkende neus.

Formule 1
  • BrunoPress