Domenicali zet zich af tegen FIA: 'Formule 1 zal nooit iemand muilkorven'

Het Formule 1-opperhoofd heeft zich lijnrecht tegenover de FIA rond de kwestie van politieke statements. De Italiaan zegt er alles aan te doen om de vrijheid van meningsuiting van de coureurs te beschermen.

Domenicali zet zich af tegen FIA: 'Formule 1 zal nooit iemand muilkorven'

Sinds zijn verkiezing als president van de FIA heeft Mohammed Ben Sulayem er schijnbaar alles aan gedaan om meteen overal zijn stempel op te drukken. Een van zijn meest controversiële stokpaardjes is het verbod op ongeoorloofde politieke of persoonlijke statements tijdens FIA evenementen.

Voortaan moeten coureurs en teambazen hun politieke eieren via hun persoonlijke kanalen kwijt, tenzij de FIA het toevallig eens is met de gekozen boodschap. Via een schriftelijke aanvraag en een speciale commissie zullen dergelijke statements goedgekeurd moeten worden.

De regel heeft op de nodige tegenstand kunnen rekenen vanuit de paddock, met alleen McLaren's Zak Brown als voorvechter van de FIA-plannen. Nu steeds meer teams en coureurs zich tegen de FIA keren durft F1 CEO Stefano Domenicali zich bij de tegenstanders te voegen.

Geen muilkorf

Tegenover The Guardian sprak de Italiaan zich fel uit tegen de plannen van de FIA. Stefano claimde dat de Formule 1 nooit mee zou werken aan het muilkorven van teams, coureurs en sponsors, zo lang de uitspraken op de 'juiste' manier gedaan worden. Het is immers niet aan hem of de sport om te beoordelen wat de juiste mening is:

"De Formule 1 zal nooit iemand muilkorven. Iedereen wil praten dus het is beter om het platform te hebben om te zeggen wat ze willen op de juiste manier. We hebben een enorme kans vanwege de positie van onze sport welke meer en meer wereldwijd en multicultureel is. We praten over 20 coureurs, 10 teams en veel sponsors, ze hebben verschillende ideeën, standpunten."

"Ik kan niet zeggen dat de ene juist is, de andere verkeerd is. We moeten ze waar nodig een platform geven om op een open manier ideeën te bespreken. We zullen die aanpak als sport niet gaan veranderen. Dat zou de lijn van onze sport moeten zijn, om iedereen de kans te geven om op de juiste manier te spreken, niet met agressieve tonen of om te beledigen maar met respect."

Blaffen, niet bijten

Ondanks zijn harde opstelling en mooie woorden kan Domenicali echter weinig uithalen tegenover de FIA. De organisatie bepaalt het reglement immers onafhankelijk van Liberty Media en Formula One Management. Meer dan hopen dat de FIA de regel beter en duidelijker zal uitleggen kan Stefano kennelijk niet doen:

"We praten over een reglement en de wetgever is de FIA. Ik geloof dat de FIA zal verduidelijken wat er gezegd is, wat betreft het respecteren van bepaalde plekken waar je geen politieke uitspraken kan doen. Ik weet zeker dat de FIA hetzelfde standpunt zal hebben als de F1 maar ze zijn onderdeel van een Olympische federatie dus er zijn protocollen waar ze zich aan moeten houden."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress