Brown vindt politieke restricties FIA helemaal prima

McLaren-topper Zak Brown heeft helemaal geen problemen met de nieuwe beperkingen op politieke statements van de FIA. De Amerikaan wil voorkomen dat de Formule 1 een politiek slagveld wordt en wil de focus van de sport terugbrengen op waar we allemaal voor komen: racen.

Brown vindt politieke restricties FIA helemaal prima

Recent bracht de FIA de spanning nog even terug tijdens de winterstop met een controversiële aankondiging. Vanaf 2023 moeten coureurs actief in alle FIA-series namelijk schriftelijke toestemming vragen om een persoonlijke, religieuze of politieke statement te maken tijdens het evenement. Via een speciaal comité bekijkt de organisatie vervolgens of de boodschap past bij de waarden die de sport uit zou willen dragen.

De beslissing kon op de nodige kritiek rekenen vanuit social media en belangengroepen, aangezien de vrijheid van meningsuiting binnen de autosport beperkt werd door de nieuwe regel. Het inperken van zo'n fundamenteel mensenrechten stootte grote groepen tegen de borst, afgezien van ene Nico Hülkenberg. De FIA zou veel te ver gegaan zijn met de regel, en bovendien hypocriet zijn vanwege het eigen gebruik van handige politieke hype.

We moeten weer racen

McLaren-chef Zak Brown ziet tegenover ESPN de problemen met de nieuwe aanpak echter niet zo. De Amerikaan vindt dat er met name binnen de F1 de laatste jaren teveel nadruk ligt op allerlei politieke issues. Dat leidt uiteindelijk af van waar de sport om draait: racen. Het is volgens Zak dan ook goed dat er paal en perk gesteld is aan de eindeloze politieke boodschappen vanuit de sport. Niemand ziet immers te wachten op een belerend lesje voorafgaand aan elke Grand Prix:

"Het is lastig, toch? Want sommige van de onderwerpen zijn heel goed, sommige zijn controversieel, sommige polariserend. Ik denk dat we over het algemeen een sport willen zijn die goed doet. We moeten gewoon een balans vinden daarin en niet elke start van de race een nieuwe politieke agenda voor iemand laten zijn. Ik denk niet dat dat gezond is aangezien het datgene af kan breken waar iedereen voor komt kijken, namelijk dat ze een Grand Prix willen zien."

Niet onder werktijd

De claims over een dictatuur vanuit de FIA doet Brown meteen van de hand. Het is immers niet zo dat de coureurs nooit iets van politieke aard mogen uitdragen. Iedere rijder staat er vrij in van alles te vinden en te zeggen, buiten werktijd om. Voor de camera's tijdens Grand Prix moet iedereen zich echter gewoon aan de voorschriften houden:

"Ik ben blij dat de deur open staat voor coureurs en teams om met de FIA te praten als er een probleem is dat ze willen bespreken. Het was niet 'Je kunt dit niet doen'. Het was 'Je kunt dit niet doen zonder toestemming. Dus de deur staat tenminste open."

"Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting. Het ging wel af en toe te ver met zoveel boodschappen...doet dat iets af aan de focus van de sport? Deze coureurs kunnen dit soort dingen in hun vrije tijd doen, dus ik denk dat het binnen het recht van de Formule 1 en de FIA ligt om te zeggen dat er een gedragscode is waar we van je verwachten dat je je er aan houdt tijdens een Grand Prix weekend. Je bent vrij om te doen wat je wil doen van maandag tot vrijdag, maar coureurs hebben tijdens een Grand Prix-weekend natuurlijk de meeste camera's op zich."

Koerscorrectie

De plotselinge strengheid vanuit de FIA wordt door sommigen verweten aan de controverse rond het WK voetbal in Qatar. Brown durfde niet te zeggen wat de werkelijke aanleiding was, maar hamerde opnieuw op de intentie vanuit de organisatie. Na alle politieke rompslomp van de afgelopen twee seizoenen is de FIA kennelijk wakker geschud en probeert het onder nieuwe president Mohammed Ben Sulayem de koers te corrrigeren:

"Ik weet niet of iets het veroorzaakt heeft. Ik weet niet of dat vanaf het WK komt en het daar een groot onderwerp is. Politiek is lastig van nature. Dat is wat ze waarschijnlijk op een macro-niveau proberen te vermijden, om de Formule 1 niet een politiek slagveld te maken voor verscheidene onderwerpen. Maar het is nooit goed, wat je ook doet, bij sommige van deze onderwerpen."

"Er is geen oplossing die voor alles past voor politieke partijen of politieke agendas in deze wereld, dus ik denk dat er een goede manier is voor elk team en elke coureur om hun waarden uit te dragen op een manier die niet controversieel is. Het wordt een heet hangijzer in al deze sporten. In de NFL was het knielen, dat startte daar. Je had de armbanden in Qatar. Ik denk dat die dingen kunnen beginnen af te wijken van de sport, en dat is waar we de juiste balans moeten vinden."

Formule 1
  • BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1