Hülkenberg stoort zich niet aan politiek verbod FIA: 'We zijn atleten'

Het FIA-verbod op ongevraagde politieke statements heeft voor veel opschudding gezorgd binnen de F1. Terugkerende veteraan Nico Hülkenberg heeft er echter geen boodschap aan. De sympathieke Duitser wil zich vooral gewoon met zijn werk bezighouden.

Hülkenberg stoort zich niet aan politiek verbod FIA: 'We zijn atleten'

Eerder deze week gooide de FIA de knuppel in het hoenderhok met een nieuwe regel in de International Sporting Code. In navolging van het IOC en de FIFA legde de organisatie een verbod op ongevraagde politieke, religieuze en persoonlijk statements en vertoningen op.

Voortaan moeten coureurs in alle door de FIA ondersteunde klasses vooraf schriftelijke toestemming vragen. Een nieuwe commissie zal vervolgens beoordelen of de overtuigingen van de coureur binnen de richtlijnen vallen.

Schaamteloos en hypocriet

Verschillende belangengroepen en journalisten spraken schande van de 'schaamteloze en hypocriete' beslissing. De FIA gaat immers maar al te graag mee met de politieke waan van de dag als dat toevallig goed uitkomt. Bovendien zegt de organisatie altijd te vechten voor gelijkheid en mensenrechten, maar worden de fundamentele mensenrechten van de coureurs door het verbod geschonden.

Sporters moeten sporten

Het complete drama kan de nieuwe aanwinst van Haas echter weinig interesseren. Nico Hülkenberg houdt zich als ouderwetse coureur het liefst gewoon bezig met zijn sport, zo verklaarde hij aan TV-zender NTV. De Duitser erkent dat zijn meer activistische collega's last zullen hebben van de nieuwe regel, maar wat hem betreft is er helemaal niets aan de hand:

"Het is een gevoelig, moeilijk onderwerp. We zijn atleten. We komen naar een land, een regio, om ons werk te doen - om te doen waar we van houden. Ik was toch nooit iemand die dit platform gebruikt voor politieke denkbeelden. Dus het zal mij niet treffen of beperken. Anderen zullen harder getroffen worden, maar ik denk dat dat iets persoonlijks is. Iedereen staat er op zijn persoonlijke manier tegenover."

Formule 1
  • BrunoPress