Hamilton steunt Andretti: 'Meer stoeltjes voor vrouwelijke coureurs' 

Sir Lewis heeft zijn teambaas even flink tegengesproken. In tegenstelling tot Toto verwelkomt de zevenvoudig wereldkampioen het team van Andretti met open armen. Het immers goed voor de diversiteit.

Hamilton steunt Andretti: 'Meer stoeltjes voor vrouwelijke coureurs' 

Nu de FIA een vinkje heeft gezet bij de aanvraag van Andretti Global en de bal bij de F1 ligt wordt iedereen in de paddock naar zijn mening gevraagd over de Amerikanen. Vanuit het merendeel van de teams was de ontvangst van het nieuws - net als vanuit de FOM - zeer koeltjes.

Vrijwel niemand zit er immers op te wachten om het prijzengeld, sponsordeals en de publiciteit te delen met een extra team. Zo ook Mercedes-opperhoofd Toto Wolff. De boomlange Oostenrijker schoffeerde de Andretti's vorige zomer nog door grote vraagtekens te plaatsen bij de capaciteiten van het team. Net als veel van zijn conculega's stelde hij bovendien dat de sport prima werkt met tien spelers in plaats van elf.

Happen naar de baas

Toto's mening wordt echter niet gedeeld door zijn belangrijkste werknemer. Paarse helm-liefhebber Sir Lewis Hamilton is juist dolblij met de mogelijke toevoeging van een elfde team. De Brit heeft naar eigen zeggen al jaren gevoel dat er te weinig auto's op de grid staan:

"Ik vind het geweldig. Ik denk dat ik in de F1 altijd het gevoel gehad heb dat er niet genoeg auto's op de grid waren. Er zullen zeker mensen zijn die niet zo blij zullen zijn dat ik het zo ondersteun! Maar ik vind het geweldig."

Meer voor vrouwen

Hamilton's steun voor het Andretti F1-project komt echter niet puur uit de wens voor meer competitie. Als bekende sociaal activist ziet hij de twee extra stoeltjes ook en vooral als een kans voor een vrouwelijke F1-coureur. Andretti zou daarmee een vervanger worden voor de gefaalde Rodin Carlin-campagne. Dat potentiële team wees namelijk een van de stoeltjes al toe aan drievoudig W Series kampioene Jamie Chadwick.

"Het is een kans voor meer banen, er zijn twee extra stoelen beschikbaar voor een potentiële vrouwelijke coureur om door te komen. Het opent meer mogelijkheden, en ik denk dat het opwindender zal zijn voor het racen."

Vooralsnog heeft Andretti nog niets concreets bekendgemaakt over een mogelijk rijdersduo. Het team heeft immers nog een lange weg te gaan om de FOM te overtuigen van de commerciele waarde van het project.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press