Ijskoude reactie F1 zet vraagtekens bij Andretti-Cadillac project 

Na de officiële goedkeuring van de FIA lijkt de toegang tot de Formule verzekerd voor het team van Michael en Mario Andretti. Het aanmeldingsproces bij de FIA is echter niet bepalend. De ijskoude reactie vanuit de Formule 1 wekt de indruk dat de Amerikaanse formatie nog lang niet binnen is.

Ijskoude reactie F1 zet vraagtekens bij Andretti-Cadillac project 

Het publieke geheim rond het FIA-aanmeldingsproces voor nieuwe teams werd maandag eindelijk naar buiten gebracht. Drie van de vier gegadigden werden afgewezen op basis van hun technische knowhow, financiën en diversiteitsprojecten.

De enige overgebleven kandidaat was het controversiële Andretti-Cadillac. Het project van een raceteam dat nog nooit een eigen auto gebouwd heeft met de zijlingse ondersteuning van Cadillac/General Motors en een Renault-motordeal werd door de FIA capabel genoeg bevonden om mee te mogen strijden in de zelfverklaarde koningsklasse van de autosport.

Eerste stapje

Het nieuws dat Andretti een duimpje omhoog gekregen had wordt door sommigen gezien als een gegarandeerde ticket naar de grid van 2025 of 2026. Niets is echter minder waar. Nu het team het FIA-aanmeldingsproces doorstaan heeft beginnen de echte gevechten pas.

Andretti moet rechtenhouder Liberty Media en commerciële vertegenwoordiger Formula One Management (FOM) er immers nog van overtuigen dat zijn operatie een waardevolle sportieve en commerciële toevoeging zal zijn voor de sport.

Liberty Media CEO Greg Maffei en RBR-chef Christian Horner.

Tegenzin vanuit de F1

Zowel Liberty en de FOM hebben zich consistent koeltjes opgesteld tegenover het agressief gepushte project van Andretti. Onder druk van de zittende teams doet F1 CEO Stefano Domenicali er bovendien alles aan om de positie van de Amerikanen te ondermijnen. Een elfde team zorgt er immers voor de het aandeel per team in het prijzengeld en potentiële sponsordeals kleiner wordt.

De reactie vanuit de Formule 1 op de FIA-goedkeuring sprak dan ook boekdelen:

"We nemen kennis van de conclusies van de FIA in relatie tot de eerste en tweede fases van hun proces en zullen nu onze eigen beoordeling van de overblijvende aanvraag."

F1 CEO Stefano Domenicali.

Strijd voor 2025

Het bijzonder korte, zakelijke en haast geforceerde toontje van de F1 geeft al aan hoe ver Andretti nog van de grid verwijderd is. Het proces kan bovendien nog maanden gaan duren. De tijdlijn is cruciaal, aangezien de huidige Concorde Agreement tussen de FIA, F1 en de teams aan het einde van 2025 afloopt.

Dat betekent dat de in 2020 opgestelde afkoopsom voor nieuwe teams (gebaseerd op de toenmalige verkoopwaarde van Williams) van 200 miljoen dollar opnieuw ingeschat kan worden. Door de stijging van de waarde van de sport en de teams wordt de nieuwe som geschat op zo'n 600 miljoen. Een snelle afhandeling van het proces is voor Andretti dus essentieel. FOM en Liberty zullen er alles aan doen om het zo lang mogelijk te rekken.

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press