Rimac verplettert record voor hoogste snelheid achteruit (video)

De snelste elektrische supercar van dit moment staat ook in de achteruit zijn mannetje. De 1900 pk sterke EV wist bijna de 275 aan te tikken.

Rimac breekt record voor hoogste snelheid achteruit (video)

EV's zijn op een aantal vlakken superieur vergeleken met ouderwetse benzineslurpers, maar op één vlak lopen ze toch nog flink achter: topsnelheid. De onmiddelijke kracht van elektromotoren maakt van zelfs de meest belegen elektrische auto een competente sprinter, maar voor een echt lange adem heb je nog steeds een dikke veelcilinder nodig. Tenzij je de race natuurlijk volledig omdraait.

Achterwaarts

Dat leek de mannen en vrouwen van elektrisch hypercarmerk Rimac ook een puik idee. Met de 1914 pk sterke Nevera reisde een team af naar Automotive Testing Papenburg, een faciliteit met twee kaarsrechte stukken van vier kilometer.

De Nevera had daar eerder een run van 411 kilometer per uur gedaan in een speciale ontgrensde modus, maar voor het nieuwe record lag het doelwit een stuk lager. De wagen moest namelijk 165.08 kilometer per uur halen...in z'n achteruit.

Record verpletterd

Het oude record op naam van een Caterham 7 Fireblade uit 2002 werd bruut verpletterd door Rimac. De Nevera haalde namelijk 275.4 kilometer per uur. Het voordeel van de hyper-EV is het gebrek aan versnellingen, waardoor de Nevera - net als een oude DAF - zijn volle potentie kan benutten in de achteruit.

Toch was de recordrun geen formaliteit: de koeling, aerodynamica en het stuursysteem zijn immers niet ontworpen om achterwaarts te werken. Het beroemde Guinness Book of Records was aanwezig om Rimac meteen in de geschiedenisboeken te schrijven.

Elektrisch
  • Rimac Automobili