Stewards wilden Sainz eigenlijk niet straffen voor putdeksel-incident: 'Reglement staat het niet toe'

De stewards hebben er alles aan gedaan om Carlos een gridstraf te onthouden na zijn clash met een losse putdeksel. Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden kon er echter geen uitzondering gemaakt worden.

Stewards wilden Sainz niet straffen voor putdeksel-incident: 'Reglement staat het niet toe'

Voor Carlos Sainz en Ferrari begon het raceweekend in Las Vegas met een onaangename klapper. Na een paar minuten raakt de Spanjaard een losgeslagen putdeksel, waardoor zijn machine zware schade opliep.

De klap was zelfs zo hard dat er een gat ontstaan was in de cockpit waardoor de weg gezien kon worden. Ferrari was genoodzaakt het chassis, de vloer, de power unit en de accu te vervangen.

Preventief protest

Op het vervangen van twee van die onderdelen staat echter uiteraard een straf. Sainz gaat door de reparatie namelijk over zijn maximaal toegestane aantal verbrandingsmotoren en Energy Stores (accu).

Bij de Scuderia vonden ze die gang van zaken echter niet bepaald eerlijk. Het was immers door een fout van de FIA en de organisatie dat de schade ontstaan was. Het team tekende daarom preventief bezwaar aan tegen mogelijke penalties.

Regels zijn regels

In een bijzondere wending waren de stewards bereid om mee te gaan in de lezing van Ferrari. Pas na een twee uur lange vergadering moesten de officials concluderen dat er echt geen manier was om Sainz en Ferrari te ontzien vanwege de uitzonderlijke omstandigheden. Het reglement is daar echter niet op ingericht, waardoor ze geen andere keus hadden dan Sainz een penalty toe te kennen:

"De stewards merken op dat als ze de autoriteit hadden gehad om een uitzondering te maken in deze zaak waarbij naar hun meningverzachtende, uitzonderlijke en ongelukkige omstandigheden gemoeid zijn, zij dat hadden gedaan. Het reglement staat een dergelijke actie echter niet toe."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press