Ferrari stapt naar FIA om straf voor Sainz te ontlopen s

Vanwege de vele vervangen onderdelen na het putdeksel-incident loopt Carlos Sainz kans op een gridstraf. De Scuderia pleit er nu voor om de Spanjaard een ontheffing te verlenen.

Ferrari stapt naar FIA om straf voor Sainz te ontlopen 

De eerste vrije training van Las Vegas was na een paar minuten alweer over vanwege een klapper voor Carlos Sainz. De Ferrari-rijder reed helaas over een losgeslagen putdeksel, met flinke schade tot gevolg. De vloer, het chassis, de V6 verbrandingsmotor en het accupakket waren allemaal aan vervanging toe.

De sessie werd vanwege het risico op herhaling niet hervat. De tweede vrije training werd bovendien met twee uur uitgesteld.

Gridstraf

Zo laat in het seizoen gaat het vervangen van al die onderdelen echter niet zonder problemen met de stewards. Vrijwel elk team zit immers al op of over de limiet van toegestane onderdelen per seizoen.

Voor Carlos Sainz betekent dat waarschijnlijk een gridstraf voor het vervangen van de verbrandingsmotor en de Energy Store (accu). Daar mag iedere coureur respectievelijk vier en twee exemplaren van gebruiken.

Ferrari in verzet

Ferrari is het echter niet eens met die lezing. Het team heeft bezwaar aangetekend tegen de toekomstige gridstraf voor Sainz. Daarbij heeft de Scuderia zich vooral gericht op de Energy Store. Vermoedelijk zal het team proberen aan te voeren dat de reparaties nodig zijn vanwege een situatie die veroorzaak is door de organisatie en de FIA.

Of de stewards mee zullen gaan in dit overmacht-argument valt echter nog te bezien. De stewards zullen er immers alles aan doen om te voorkomen een precedent te scheppen dat teams de mogelijkheid geeft om factoren van buitenaf als schuldige aan te wijzen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press