Horner: 'Iedereen gaat Red Bull kopiëren'

Christian verwacht dat de grid van 2024 een feest der herkenning wordt. Na het razende succes van de Red Bull RB19 zullen alle rivalen de auto zo goed mogelijk na proberen te tekenen.

Horner: 'Iedereen gaat Red Bull kopiëren'

Sinds de overstap naar de ground effect regels in 2022 maakt Red Bull Racing de dienst uit. Ondanks vroege concurrentie van Ferrari en de nodige betrouwbaarheidsproblemen is de Oostenrijks-Britse renstal zo goed als onverslaanbaar gebleken.

Afgelopen seizoen won de RB19 immers 21 uit 22 Grand Prix. Met het nieuw seizoen voor de deur en stabiele reglementen verwacht vrijwel iedereen dat het succes onverminderd door zal gaan. In Milton Keynes zien ze dat echter toch anders.

De piek bereikt

Volgens RBR-chef Christian Horner loopt de tijd van grote voorsprong voor het team namelijk op zijn einde. Red Bull loopt namelijk het risico tegen een ontwikkelingsplafond aan te lopen. Op een gegeven moment kan de auto immers simpelweg niet sneller gemaakt worden.

Horner meent dat Red Bull die piek eerder bereikt heeft dan de overige teams, maar zijn rivalen zullen niet stil gaan zitten. Met een overvloed aan RB19-inspiratie zullen ze de wereldkampioenen dus vroeg of laat gaan bijhalen:

"Ik verwacht met stabiele reglementen minder winst voor ons want ik denk dat we sneller naar de top gekomen zijn dan anderen, het veld zal bij elkaar komen. Er is altijd een reset als je het volgende jaar in gaat, en ik ben ervan overtuigd dat je een hoop meer auto's zal zien die misschien op een RB19 filosofie zullen lijken. Als je stilstaat in deze business, ga je meestal achteruit. En ik denk dat we sneller richting die piek gekomen zijn dan anderen. Maar we komen op het punt van verminderde winsten."

Evolutie

Als kampioen van 2022 én 2023 heeft Red Bull onder de huidige regels te maken met flinke restricties op de ontwikkelingstijd in de windtunnel. Veel meer dan een evolutie van de RB19 is daardoor eigenlijk ook niet mogelijk. Het feit dat de RB20 aan hetzelfde concept vast blijft houden geeft de concurrentie de kans om bij te komen:

"Met het gebrek aan windtunneltijd dat we gehad hebben, ook al zijn we vroeg overgestapt, hebben we in de praktijk nog steeds minder tijd gehad dan veel van onze concurrenten. Dus, we hebben heel spaarzaam en selectief moeten zijn in waar we die tijd ingezet hebben voor de RB20, en dat zal natuurlijk voortbouwen op de sterke punten van de RB19."

"Alle gebieden van de auto zijn opnieuw behandeld, en we kunnen het ons niet veroorloven om zelfingenomen te zijn. Dus de auto is echt een evolutie van het idee. We proberen het wiel niet opnieuw uit te vinden."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press