Verstappen nostalgisch: 'Ik heb meer plezier gehad met de oude auto's'

Ondanks zijn extreme dominantie heeft Max het niet bepaald naar zijn zin in de moderne Formule 1. De Nederlander kijkt met weemoed terug naar de vorige generatie F1-bolides.

Verstappen nostalgisch: 'Ik heb meer plezier gehad met de oude auto's'

Na twee jaar onder de ground effect regels zijn Max Verstappen en Red Bull ongeslagen. Met dank aan de eerdere ervaring van Adrian Newey met ground effect in de jaren '80 wist het team meteen alles op een rijtje te zetten.

Toen de kinderziektes van de RB18 er eenmaal uit waren leek er geen houden meer aan. Afgelopen seizoen wonnen Max Verstappen en Sergio Pérez met opvolger RB19 immers 21 uit 22 races. Max wist zelfs tien overwinningen aan elkaar te rijgen.

Vroeger was het beter

Ondanks al dat razende succes is de nieuwste generatie auto's niet bepaald de favoriet van Verstappen. In gesprek met Auto Motor und Sport gaf de drievoudig wereldkampioen aan dat de vorige lichting veel meer bij hem in de smaak viel.

Met een 46 kilo lager minimumgewicht (752 vs 798) en 13 inch wielen met hoge, zachtere banden waren de bolides van 2017 tot 2021 plezieriger om te rijden:

"Ik heb meer plezier gehad bij het rijden in de oude auto's. Ze waren wendbaarder, omdat ze iets lichter waren. En ik denk ook dat de nieuwe banden een stijvere wang hebben. Als je een klein moment hebt, is het moeilijker om die kleine drift gecontroleerd te houden. En daarbij niet zoveel tijd te verliezen. Als je nu dwars gaat, verlies je heel veel. Plus: het gewicht werkt tegen in langzame bochten. Al met al is het moeilijker geworden om de perfecte ronde te pakken."

Aanpassen

Verstappen heeft echter vrede met de slechte kanten van het ground effect-concept. Verandering hoort nu eenmaal bij de sport. Zo werden de auto's in de vorige generatie ook elk jaar weer heel anders. Max past zich daarom met liefde aan:

"De auto's zijn zwaarder en hebben bij lagere snelheden minder downforce. De wielen zijn groter, het zicht is iets anders. Je moet deze auto's laag en stijf afstellen."

"Maar zelfs van 2019 naar 2020 en 2020 naar 2021 veranderde de auto veel. Dan pas je je daar gewoon bij aan. Natuurlijk zijn de auto's nu stijver, en je kunt de bochten niet meer zo strak aansnijden. Maar dat treft iedereen."

Snelste ooit

De vorige generatie F1-wagens is nog altijd de snelste in de geschiedenis van de sport. De zeer creatief genaamde Mercedes-AMG F1 W11 EQ Performance brak in 2020 vrijwel alle records.

De pole position tijd voor Lewis Hamilton op het circuit van Bahrein was een schrikbarende 2,444 seconden sneller dan die van Max Verstappen afgelopen seizoen. Aangezien de volgende generatie naar verwachting nog langzamer wordt zullen de records van 2020 waarschijnlijk nog lang in stand blijven.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press