Andersom dag: Formule E voegt traditionele circuits toe 

Het zijn bizarre tijden in de single seater-wereld. Terwijl de Formule 1 steeds meer stratencircuits creëert doet de elektrische tegenhanger juist het tegenovergestelde.

Andersom dag: Formule E voegt traditionele circuits toe 

Met de aankondiging van een Grand Prix rond een beurshal in Madrid heeft de Formule 1 het zoveelste stratencircuit voorgesteld. Het percentage van (semi-)stratencircuits op de vermoedelijke kalender voor 2026 komt daardoor op maar liefst 37.5 procent. Met de campagne van Japanse megastad Osaka en de plannen voor een straatrace in Doha, Qatar in het achterhoofd zou dat zomaar een 45 procent kunnen worden.

De honger naar makkelijk toegankelijke evenementen in grote, toeristisch aantrekkelijke wereldsteden is commercieel logisch te verklaren, maar de fans denken er toch anders over. De zielloze maar zeer lucratieve stratencircuits kunnen de kijkers verder niet bekoren. Commerciële rechtenhouder Liberty Media heeft daar echter lak aan.

Omgekeerde wereld

Het nieuwe businessmodel van de Formule 1 brengt de sport ironisch genoeg steeds dichter bij de formule van neefje Formule E. De 'duurzame' variant van de single seater racerij verkocht zichzelf juist met het idee om in het centrum van steden te kunnen rijden. Lawaai en uitlaatgassen waren er immers niet. Bovendien hadden de eerdere generaties van de elektrische bolides de krappe baantjes vol remzones nodig om hun accu's op peil te houden.

Met de veel sterkere Gen3-bolides durft de met Saudisch geld gesteunde serie echter buiten die comfortzone te komen. De kalender voor het ongelukkig getitelde 2023-2024-seizoen (met alle races in 2024) bestaat daardoor nu bijna voor de helft uit traditionele permanente circuits. De serie wil immers bewijzen dat de elektroracers ook op 'echte' circuits uit de voeten kunnen.

Verdubbeld

De kalender voor Formule E seizoen 2022-2023 kende welgeteld twee permanente circuits: Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico, en Portland International Raceway in de Verenigde Staten. De overige negen evenementen vonden plaats op de bekende Mickey Mouse-baantjes.

Voor 2023-2024 heeft de serie het aantal permanente circuits verdubbeld met de toevoeging van het Italiaanse Misano en China's Shanghai International Circuit. Die laatste werd voor de handigheid even ingekort om de accu's wat rust te gunnen.

De rollen omgedraaid

Door de toevoeging van Shanghai en Misano zit de Formule E nu op precies veertig procent permanente circuits. De kalender bestaat echter uit slechts tien evenementen, waardoor het percentage al snel een stuk hoger lijkt.

Toch is het een duidelijke trend. Het lijkt niet lang meer te duren voordat de Formule E op papier meer 'echte' circuits aanbiedt dan de traditionele, benzineslurpende tegenhanger.

Formule 1
  • McLaren, ABB FIA Formula E