Brits circuit verbiedt hybride en elektrisch bij trackdays

Het circuit van Anglesey heeft een opvallende nieuwe regel geïntroduceerd. Vanaf nu zijn volledig elektrische en hybride bolides niet meer welkom bij openbare trackdays.

Brits circuit verbiedt hybride en elektrisch bij trackdays

De hele wereld moet aan de elektrische auto. Althans, dat is de insteek van vrijwel alle westerse overheden. Met een EV kun je echter niet overal even goed terecht. Zeker niet op het circuit van Anglesey in Wales.

Het management van het klassieke Britse baantje heeft namelijk een algemeen verbod ingevoerd voor volledig elektrische en hybride auto's. Alles met een dikke accu in de vloer wordt niet langer toegelaten bij openbare trackdays.

Absolute noodzaak

De reden achter het verbod is vrij simpel. De aanwezige faciliteiten op het circuit zijn namelijk niet berekend op de hevige branden die er kunnen ontstaan bij een crash met een accubak. Anglesey kan de veiligheid van bestuurders, marshals en vrijwillige brandweerlieden daarom niet garanderen. Door het toegenomen aantal EV's en hybrides bij trackdays heeft het management besloten de poort dicht te gooien voor bestuurders van dit soort voertuigen:

Manager Anette Freeman benadrukte dat het besluit niet voortvloeit uit EV-haat, maar absolute noodzaak. Aangezien de dichtstbijzijnde brandweerkazerne 20 minuten verderop ligt is het simpelweg niet verantwoord:

"Het is niet dat we anti-elektrisch zijn of anti-nieuwe technologie, maar je moet erop voorbereid zijn. Met elektrische en hybride auto's hebben we niet echt een manier om te kunnen bepalen wat voor problemen er zullen ontstaan. Als circuit hebben we niet de uitrusting of training om op dit moment met zo'n situatie om te gaan. Ik wil deelnemers, marshals en verplegers niet in een positie plaatsen waarbij ze niet kunnen reageren op een incident."

Porsche Taycan op Goodwood.

Fabrikanten welkom

Anglesey wil de deuren openhouden voor officiële tests en evenementen gesteund door fabrikanten, waarbij er voorbereid personeel met het juiste materiaal aanwezig kan zijn. De reguliere track days blijven echter exclusief voor acculoze bolides:

"We zijn altijd een milieuvriendelijk circuit geweest en we verwelkomen het testen van elektrische voertuigen door fabrikanten. We hebben Mahindra hier gehad, en dat was geen probleem want zij zijn volledig ondersteun. Ze nemen alle toeters en bellen mee en het is veel meer onder controle."

Anglesey heeft niet de financiële middelen om voor dat beperkte aantal EV's de faciliteiten volledig op te schalen. Bovendien staan er nog geen laadpalen in de paddock. Zonder een verse dosis cash zal de situatie dus waarschijnlijk onveranderd blijven.

Elektrisch
  • Tesla, Porsche, BMW