Californië wil 'slimme' begrenzer op alle auto's 

De meest autohatende staat van Amerika heeft een nieuw totalitair plannetje bedacht. Een nieuw wetsvoorstel vraagt om verplichte begrenzers in alle auto's gebouwd na 2027.

Californië wil slimme begrenzer op alle auto's 

Om met de wijze woorden van J.C.R. Clarkson te spreken: hardrijden heeft nog nooit iemand het leven gekost. Plotseling tot stilstand komen, dat nekt je. Toch blijven overheden en verkeersveiligheidsorganisaties fel strijden tegen de snelheid.

In het altijd zonnige Californië heeft de hetze tegen hardrijders inmiddels draconische vormen aangenomen. Een wetsvoorstel vraagt namelijk om het electronisch afregelen van alle nieuwe auto's gebouwd na 2027.

Iedereen begrensd

Het systeem zou met behulp van GPS vaststellen wat de geldende snelheidslimiet is op de weg waar de auto zich bevindt. Vervolgens wordt de wagen begrensd op 10 mijl (16 kilometer) per uur bóven de limiet. Je kunt dus nog een beetje haast maken, maar grove overtredingen zijn daarmee verleden tijd.

De wet geeft aan dat de bestuurder de optie krijgt om de begrenzer tijdelijk uit te schakelen onder bijzondere omstandigheden. Welke omstandigheden dat zijn, hoe het in zijn werk gaat en hoe lang de uitschakeling duurt wordt echter niet vastgesteld. Noodvoertuigen zoals politiewagens, ambulances en brandweerwagens zijn uiteraard uitgesloten.

De wereldberoemde achtervolgingen in Los Angeles en omstreken zullen dus een stuk korter worden, tenzij de crimineel zich in een oudere bolide verplaatst.

Weiner's 1984

Senator Scott Weiner (ha), de man achter het wetsvoorstel, heeft zich niet bepaald populair gemaakt met zijn draconische ideeën. Weiner wil echter niets weten van de hevige kritiek en beschuldigingen van machtsmisbruik. Niets gaat hem immers te ver om 'levens te redden':

"Ik denk helemaal niet dat het te ver gaat, en ik denk dat de meeste mensen niet denken dat het te ver gaat. We hebben snelheidslimieten, ik denk dat de meeste mensen snelheidslimieten steunen omdat mensen weten dat snelheid dodelijk is."

"Er is geen reden voor iemand om harder dan 100 mijl per uur (160 km/u) te gaan op een openbare weg, maar in 2020 heeft de California Highway Patrol 3.000 bonnen uitgedeeld voor precies dat vergrijp. Roekeloos hardrijden voorkomen is een verstandige aanpak om deze onnodige en hartverscheurende crashes te voorkomen."

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Wenn