Formule 1 wijst inschrijving Andretti af

Na alle rompslomp vist Andretti tóch achter het net bij de Formule 1. Formula One Management heeft ondanks de goedkeuring van de FIA de inschrijving van het Amerikaanse team keihard afgwezen.

Formule 1 wijst inschrijving Andretti af

De soap rond de inschrijving van Andretti duurt inmiddels al meer dan een jaar. Het team van de Amerikaanse racefamilie doet al tijden een verwoede poging om op de grid te komen, en verwierf daarbij de steun van General Motors én de FIA.

De apathische houding van de Formule 1, Liberty Media en het gros van de overige teams voorspelde echter weinig goeds. Vlak na de onthulling van een 2024-spec windtunnelmodel door Andretti heeft FOM de trekken toch overgehaald: Andretti Global F1 mag niet mee komen spelen vanaf 2025.

Enorme klap

De afwijzing is een enorme klap voor Andretti, des te meer omdat de Concorde Agreement - de commerciële deal tussen de teams en FOM - in 2025 af zal lopen. Naar verwachting wordt de afkoopsom richting de overige teams voor nieuwkomers voor 2026 verhoogd van 200 naar 600 miljoen dollar, waardoor de rekening voor Andretti flink op zal lopen. Daarnaast is het voorbereidende werk dat de laatste tijd gedaan is voor niets geweest, aangezien de technische reglementen ook volledig op de schop zullen gaan voor 2026.

2028

De Formule 1 heeft dus geen trek in een debuut van Andretti met een Renault-klantenmotor in 2025. Dat betekent echter niet dat de deur meteen volledig op slot zit. De officiële inschrijving van General Motors als power unit leverancier vanaf 2028 geeft Andretti alsnog een weg naar binnen. De Formule 1 hecht immers veel waarde aan het aantrekken van nieuwe fabrikanten en bijbehorende fabrieksteams. De Amerikaanse autogigant pas perfect in dat plaatje.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots