Hamilton gaat ook Ferrari divers en inclusief maken 

De diversiteitsprojecten van Sir Lewis komen niet op een lager pitje te staan na zijn overstap naar de Scuderia. In Maranello gaat Hamilton met goedkeuring van voorzitter John Elkann vrolijk verder.

Hamilton gaat ook Ferrari divers en inclusief maken 

Sir Lewis Hamilton kennen we de laatste jaren bijna meer van zijn politieke en sociale uitspattingen dan zijn prestaties op de baan. Na de uitbraak van de BLM-protesten in 2020 begon de gevierde meervoudige wereldkampioen zich vol in te zetten voor de thema's diversititeit, gelijkheid en inclusiviteit.

Zo kleurden de Mercedes-bolides zwart, werden overal regenbogen op geplakt en moedigde Hamilton zijn collega's aan voorafgaand aan de Grand Prix op een knie te gaan zitten. Daarnaast werden projecten zoals Accelerate 25, Ignite en de Hamilton Commission opgezet om de partijpunten binnen het team én de bredere F1 kracht bij te zetten.

Apetrots

Na tien jaar bij Mercedes is Hamilton uiteraard apetrots op de stappen die hij heeft weten te zetten met het team. Tegenover Formule1.de stak hij de loftrompet af voor het veel diversere en inclusievere Mercedes-AMG Petronas F1 Team:

"Ik ben heel trots op het werk dat we bij Mercedes geleverd hebben. Sinds 2020 hebben we daadwerkelijke grot stappen vooruit gezet bij de verbetering van de diversiteit in het team. Bijvoorbeeld hebben we diverser personeel, en dat zal ook na mijn vertrek zo blijven, waar ik heel trots op ben."

"Ik denk dat we in dit opzicht op elk ander team vooruit lopen. Er moet nog altijd veel werk gedaan worden binnen de sport in het algemeen, waarover ik continu praat me Stefano Domenicali. Ik probeer meer met de Formule 1 te werken."

De hand van Elkann

Nu Lewis voor een overstap naar Ferrari staat rijst de vraag wat er met zijn politieke en sociale campagnes zal gaan gebeuren. Het nog altijd grotendeels Italiaanse Scuderia is immers veel dingen, maar divers en inclusief vinden we daar eigenlijk niet bij.

Hamilton heeft van hogerhand echter al de garantie gekregen dat hij zijn campagnes vrolijk verder mag voeren in het rood. Ferrari voorzitter John Elkann heeft die toezegging immers al gedaan:

"En natuurlijk, wanneer je naar Ferrari kijkt, hebben zij ook veel werk voor zich. Ik heb het ook al een prioriteit gemaakt toen ik met John [Elkann] gesproken heb."

Elkann was instrumenteel in het binnenhalen van Hamilton bij Ferrari. Daarbij handelde hij ogenschijnlijk zonder input van teambaas Fred Vasseur.

Het plan om het team om golden boy Charles Leclerc heen te bouwen werd losgelaten in de hoop dat een bewezen wereldkampioen voor de nodige opschudding zal kunnen zorgen. De tijd zal het leren of Hamilton een Vettel of een Schumacher zal worden.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / PA Images, NL Beeld / DDP