De soap rond Christian Horner is nog maar net (bijna) afgewikkeld, of Red Bull ligt alweer onder vuur. Dit keer is het pijnpunt de steeds inniger wordende samenwerking tussen Red Bull Racing en het ongelukkig getitelde Visa Cash App RB.
Onder leiding van McLaren-CEO Zak Brown wordt de roep om FIA-ingrijpen in de situatie steeds harder. Nu de kans bestaat dat VCARB vooraan in het middenveld mee zal doen met dank aan de nodige Red Bull-onderdelen is de bijna twintig jaar oude relatie tussen de twee teams opeens een enorm probleem.
Invloed beperken
In de aanloop naar het nieuwe seizoen heeft het kamp van Brown bijval gekregen van een grote speler. Mercedes-chef Toto Wolff kan zich namelijk ook vinden in het terugdringen van de invloed van Red Bull. Het feit dat de twee teams al twintig procent van de stemmen in handen hebben en altijd hetzelfde stemmen kan volgens Toto niet goed zijn voor de sport. De situatie is naar zijn mening bovendien niet vergelijkbaar met de relatie tussen Mercedes en klantenteams Williams, Aston Martin en McLaren:
"Zoals Zak [Brown] naar voren heeft gehaald, als één man alle beslissingen neemt, of een kleine groep voor twee teams, wat betekent dat voor de regulering van de sport? Je hebt twee stemmen in een F1 commissie met tien leden. Je hebt al 20% van de stemmen. En dat heeft niemand van ons."
"Ik weet dat er altijd het argument is van 'Ja, nou, Williams zal met jullie mee stemmen.' Maar kijk naar de statistieken, dat is niet het geval en zeker niet voor alles dat te maken heeft met het chassis. Ik heb niet gezien dat AlphaTauri en Red Bull verschillend gestemd hebben op chassis-onderwerpen of bij andere stemmingen. Want het is waarschijnlijk één persoon die besluit wat de stem is."
Concorde Agreement
Het cruciale moment om de situatie te veranderen ligt volgens Wolff bij het opstellen van de nieuwe Concorde Agreement. Het samenwerkingsverdrag tussen de teams, FIA en Formula One Management geeft de mogelijkheid om nieuwe reglementen op te stellen die de eerlijkheid en onpartijdigheid binnen de sport garanderen. Wolff wil ervoor zorgen dat er een situatie ontstaat waar alle teams zich in kunnen vinden:
"Ik denk dat we naar de reglementen moeten kijken. Zijn de reglementen robuust genoeg? Worden ze goed genoeg gehandhaafd zodat we ons veilig voelen? Zien we potentiële mazen in de wet? En wat hebben we nodig voor 2026? Ik denk dat dat de hoofdvraag is."
"We moeten reglementen definiëren die iedereen tevreden maken met de situatie. Van de kleine teams die een samenwerking gebruiken, zoals Haas, want het zaal heel moeilijk voor ze zijn om op eigen benen te gaan staan, tot teams die helemaal geen relatie hebben met een ander, tot de grote teams helemaal aan de andere kant die gedeeld aandeelhouderschap en dezelfde locaties hebben."
- NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press