Alonso besluit komende weken over F1-toekomst: 'Moet eerst met mezelf praten'

De meest ervaren man op de grid zal binnen afzienbare tijd besluiten of hij nog langer door wil.

Alonso besluit komende weken over F1-toekomst: 'Moet eerst met mezelf praten'

Hij is inmiddels al 42, maar Fernando Alonso is nog altijd één van de sterren van de Formule 1. Na zijn comeback met Alpine in 2021 reed de tweevoudig wereldkampioen zich weer in de kijker met sterke prestaties.

Afgelopen seizoen bereikte hij een nieuwe piek toen de Aston Martin onverwacht competitief bleek te zijn. Fernando ontpopte zich tot best of the rest en scoorde vijf podiums in de eerste zes races. In Monaco vocht hij zelfs om de overwinning. Ondanks het recente succes is de toekomst van de F1-veteraan ongewis.

Persoonlijke beslissing

Voor 2025 is Alonso immers een free agent. Daardoor is hij de enige wereldkampioen op de rijdersmarkt. Nu Lewis Hamilton zijn stoeltje bij Mercedes vrijgemaakt heeft lijkt Fernando de aangewezen kandidaat om het stokje over te nemen. Alonso is zich uiteraard bewust van de situatie, maar wil voordat hij een beslissing maakt eerst met zichzelf in conclaaf:

"Ja, omdat ik natuurlijk geen contract heb op dit moment. Dus het is beter om op die lijsten te staan dan op de lijsten van andere kampioenschappen, of om op de pensioenlijst te staan."

"Maar ik zal de beslissing over de toekomst in de komende weken maken, of de komende paar races. Allereerst moet ik met mezelf praten, ik moet een beslissing maken of ik persoonlijk me wil vastleggen voor de toekomst. Natuurlijk moet ik alle andere zaken in het leven opofferen om 100% klaar te zijn voor de Formule 1. Dat zal de beslissing zijn."

Jaarcontract?

Mercedes-chef Toto Wolff maakte recent duidelijk dat zijn team zich wil richten op jong talent. Het contract van Lewis Hamilton werd immers ingekort om ruimte te laten voor wonderkind Andrea Kimi Antonelli, die nu in de Formule 2 actief is.

Een overstap naar Mercedes zou - afhankelijk van Antonelli's prestaties - waarschijnlijk dus uitlopen op een jaarcontract voor Alonso. De Spanjaard is er nog niet zeker van of hij zo'n deal zou willen accepteren. Allereerst wil hij gaan bepalen of hij uberhaupt nog wil blijven racen:

"Ik weet het niet. Allereerst moet ik kijken of ik wil blijven racen. Zoals ik zei zou ik egoïstisch zijn als ik alleen maar denk aan het vernieuwen van een contract en het zijn van een F1-coureur, om de wereld rond te reizen en me cool te voelen."

"Maar ik ben niet zo'n persoon, als ik me vastleg is het omdat ik er werkelijk in geloof dat er een mogelijkheid is om races te winnen. Ik wil in de simulator zitten, ik wil bij de engineers zijn, ik wil 100% vragen van een organisatie waar ik 100% aan geef. Zo niet, dan leg ik me niet vast."

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press