'Ziggo heeft Viaplay overboden in strijd F1-uitzendrechten'

De titanenstrijd om de tv-rechten van de Formule 1 is losgebarsten. Volgens ingewijden heeft VodafoneZiggo de eerste slag gewonnen door een veel hoger bod in te dienen dan aartsrivalen Viaplay.

'Ziggo heeft Viaplay overboden in strijd F1-uitzendrechten'

Nu het seizoen van 2024 eigenlijk alweer zo goed als voorbij is kunnen we onze aandacht beter richten op volgend jaar. Voor 2025 staan er immers mogelijk grote veranderingen op het programma in F1-land. Althans, binnen onze fijne landsgrenzen.

Na drie jaar in de greep van Viaplay komen de uitzendrechten voor de sport namelijk weer in de etalage te staan. Net als eind 2021 kent de strijd om de rechten twee grote spelers: Viaplay en VodafoneZiggo.

Rollen omgedraaid

Bij de vorige biedingsronde verbaasde Viaplay vriend en vijand met een exorbitant hoog bod van 90 miljoen euro per jaar. Daarmee bliezen de Scandinaviërs het zittende Ziggo met overmacht weg. Na drie jaar lijken de rollen echter omgedraaid te zijn.

Door zware commerciële en financiële tegenvallers moest Viaplay een doorstart maken met de steun van het Franse Canal+. Het extreme budget van 2021 is daardoor flink geslonken. Volgens de insiders van TotaalTV zou dat betekenen dat VodafoneZiggo ditmaal de overhand heeft.

De winnende hand

VodafoneZiggo zou in eerste aanleg dan ook aanzienlijk meer geboden hebben voor de rechten dan Viaplay. Daarmee lijkt het bedrijf aan de winnende hand.

F1's rechtenhouder Liberty Media geeft beide partijen echter de kans om een tweede bod uit te brengen. Viaplay kan dus terugkomen met een hoger bedrag, maar datzelfde geldt voor Ziggo. Het Nederlandse bedrijf zou de rechten ditmaal bovendien de hoogste prioriteit geven om als wapen te gebruiken tegen de groeiende concurrentie van glasvezelproviders KPN, Odido en Delta. Meer geld op tafel leggen lijkt daardoor geen enkel probleem.

De strijd is dus nog niet gestreden.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Heukers Media, NL Beeld / Patrick van Emst