Wolff geeft opnieuw toe: 'Simulaties komen niet overeen met werkelijkheid'

Voor de derde keer op rij heeft het team van Mercedes geen idee waar het aan schort met hun auto. Na de Grand Prix van Saoedie Arabië heeft teamchef Toto Wolff toegegeven dat de simulaties op de fabriek niet overeenkomen met de prestaties op de baan.

Wolff geeft opnieuw toe: 'Simulaties komen niet overeen met werkelijkheid'

Drie keer is kennelijk géén scheepsrecht bij Mercedes. De achtvoudig constructeurskampioenen kampen sinds de overstap naar ground effect met chronische problemen bij de ontwikkeling van hun bolides.

De rode draad bij die gefaalde processen in 2022 en 2023 was elke keer hetzelfde: de simulaties schetsten een veel rooskleuriger beeld dan de werkelijkheid. Omdat het team niet achter de fundamentele problemen met de ontwerpen kon komen was er ook geen mogelijkheid die problemen te corrigeren.

Opnieuw verloren

Met de radicaal anders getekende 2024-auto hoopte het team van Toto eindelijk het tij te keren. Door volledig af te stappen van de 'zeropod'-concept moest de meer conventionele W15 dichter aan gaan schurken tegen de concurrentie van Red Bull en Ferrari.

Bovendien beloofde de auto een stabiel, voorspelbaar platform waarop voortgebouwd zou kunnen worden voor 2025. Na twee races is die hoop echter vervlogen. Volgens opperhoofd Toto Wolff is er namelijk opnieuw een groot vraagteken rond de auto. Mercedes kan namelijk niet begrijpen hoe de W15 zoveel tijd verliest in snelle bochten. De kleinere achtervleugel die voor de lange rechte stukken van Jeddah gemonteerd was kon het tekort niet verklaren:

"We missen downforce buiten de winst om die je met een grotere achtervleugel zou hebben. We probeerden dat met Lewis en er is iets dat we niet begrijpen, want we zijn snel op zo'n beetje alle andere punten en we weten dat we een kleinere achtervleugel hebben. We compenseren wat we verliezen door de bochten, maar het is gewoon op hoge snelheid waar we de rondetijd verliezen."

Zoekende in het duister

Voor het derde seizoen op rij wijt Wolff de problemen met de auto aan een gebrek aan correlatie tussen de simulaties en de werkelijkheid. De cijfers die er bij de computers in Brackley en aan de baan uit rollen vertalen zich immers niet naar daadwerkelijke snelheid. Er is dus een nieuw, fundamenteel probleem met de W15 waarvan Mercedes de oorzaak niet begrijpt. Net als de voorgaande jaren is het team zoekende in het duister, en is er geen enkele aanwijzing hoe het verder moet:

"Ik denk dat dat een flinke is. Er is maar zoveel dat je hier kunt afstellen. Onze simulatie wijst een richting aan en dit is het setup-gebied dat we dan kiezen, je zet de achtervleugel erop en ik denk dat je een paar tienden kunt winnen als je de setup juist of fout hebt."

"Maar het is geen gigantisch gebied wat betreft prestaties. Het is een meer fundamentele zaak dat we geloven dat de snelheid er zou moeten zijn, we de downforce meten, maar we het niet terugvinden in rondetijd."

Het feit dat Mercedes voor de derde keer op rij worstelt met hetzelfde probleem - ondanks een grondige wijziging van het concept - lijkt erop te wijzen dat Sir Lewis Hamilton het bij het rechte eind had om de overstap te maken naar Ferrari. Ondanks de andere operationele problemen van de Scuderia zijn er in Maranello immers wel stappen in de juiste richting gezet.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots