Wat wil Felipe Massa eigenlijk bereiken met zijn zaak tegen de F1, FIA en Ecclestone?

Na een bijzonder lange aanloop heeft Felipe Massa alsnog de aanval geopend op de Formule 1, FIA en Bernie Ecclestone met een rechtszaak gericht op de 'gestolen' titel van 2008. Maar wat wil de Braziliaan eigenlijk precies bereiken?

Wat wil Felipe Massa eigenlijk bereiken met zijn zaak tegen de F1, FIA en Ecclestone?

Na bijna een jaar heeft Felipe Massa alsnog een zaak ingediend bij het Britse hooggerechtshof te Londen. De vice-kampioen van 2008 klaagt de Formule 1, FIA en voormalig commerciële rechtenhouder aan voor nalatigheid bij het onderzoek naar het Crashgate-schandaal van Singapore.

Volgens de Braziliaan zouden de drie partijen het incident in de doofpot gestopt hebben om een controverse te voorkomen. Omdat de voor Massa verder dramatisch verlopen race meegeteld werd in het kampioenschap verloor hij bovendien de titel op een enkele punt aan McLaren-coureur Lewis Hamilton. En dat had vervolgens een flinke impact op zijn verdere carrière.

Ondanks die beredenering is het echter nog altijd vrij onduidelijk wat Felipe precies wil bereiken met de zaak. We nemen de belangrijkste mogelijke redenen met je door.

Titel terugstelen?

Aangezien Massa en zijn juridische team het meerdere keren gehad hebben over de 'gestolen titel' zou je kunnen concluderen dat de zaak draait om het alsnog grijpen van de titel via de rechtbank.

De reglementen van de FIA bepalen destijds echter dat het resultaat van een kampioenschap volledig vastgelegd wordt na het overhandigen van de bekers bij de officiële FIA Prize Giving Ceremony.

Aangezien deze regel niet op een onrechtmatige manier toegepast is kunnen Massa en zijn team hiertegen niet in protest. Het resultaat van 2008 staat daarom buiten kijf.

Een teleurgestelde Massa bij de FIA Prize Giving Ceremony, 2008.

Het grote geld?

Op het eerste gezicht lijkt de zaak gericht te zijn op niets anders dan keiharde cash. Het kamp van Massa mikt namelijk op een schadevergoeding van zo'n 80 miljoen dollar vanwege het mislopen van de kampioensbonus, contracten en sponsordeals als gevolg van het verliezen van de titel.

Het is echter niet alsof Felipe na zestien seizoenen Formule 1, twee seizoenen Formule E en een lopende Stock Car Brasil-carrière om de centjes verlegen zit. Met een geschatte nettowaarde van 75 miljoen dollar zit hij er immers warmpjes bij.

De echte reden

De crux van Massa's zaak zit hem dus niet in het officieel ontvangen van de titel of een dikke cheque. Maar wat dan wel? in zijn aanklacht legt de 42-jarige stockcarcoureur het alsnog uit. Begraven onder alle harde taal over gemiste inkomsten vinden we namelijk een paar verzoeken aan de FIA.

Massa eist van de regelmakers dat zij officieel verklaren in strijd met hun eigen reglementen gehandeld te hebben door de crash in Singapore niet meteen te onderzoeken. Daarnaast vraagt hij de instantie toe te geven dat als het voorval zorgvuldig onderzocht was, de resultaten van de race waren aangepast of volledig geschrapt, waardoor hij de kampioen van 2008 was geworden.

Het gaat Massa dus niet om de daadwerkelijke titel of het grote geld, maar om de eer. De Braziliaan wil de geschiedenisboeken ingaan als de morele winnaar van 2008, de man die eigenlijk kampioen had moeten worden in dat veelbewogen jaar.

Door te zwaaien met een enorme, zeer dreigende eis tot schadevergoeding hoop hij de FIA en Formule 1 ertoe te bewegen hem officieel de morele en spirituele overwinning toe te kennen. Bovendien zou zelfs een snelle schikking achter gesloten deuren om de zaak te laten verdwijnen voordelig uitpakken voor Felipe.

Bernie Ecclestone is vanwege zijn verbroken banden met de sport eigenlijk bijzaak, maar moet als hoofdrolspeler in 2008 alsnog aangeklaagd worden.

Of het plannetje precies zal verlopen zoals gepland valt echter nog te bezien. De uitkomst van de zaak is inmiddels immers aan een Britse rechter.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / The Photo One, NL Beeld / Proshots