Een hommage aan de tuners die gestopt zijn met bandenroken

RIP mindere tuninggoden, we hardly knew 'ye.

In de jaren ‘80 domineerde een handvol tuners de autoverfraaiingsgame: de creaties van Koenig, Gemballa, Brabus en RUF kent iedereen. Zo’n überbrede jaren ‘80 Mercedes SL is gewoon the bees knees. De laatste jaren vermenigvuldigden tuners zich sneller dan de microben op een broodje filet américain in de volle zon. Waar de kwantiteit toeneemt, daar vind je plotseling ook veel cowboys. De meeste tuningbedrijven komen niet verder dan een Facebook-accountje, en deze kwakzalvers missen we dan ook niet zo snel. Kom je wél zo ver om een bodykit danwel vermogensupgrade in elkaar te schroeven, dan is dit nog steeds geen garantie voor een lang gelukkig leven. Onderstaande autoverfraaiiers presenteerden ooit trots hun creaties, maar anno 2016 lijken ze op zwart zaad te zitten.

Anderson

Ferrari’s, Aston Martins, Porsches, Audi’s, het maakte Anderson niets uit. Menig luxemobiel kreeg een makeover van de tuningfirma uit Düsseldorf, maar het businessmodel bleek niet bestand tegen de conjunctuur. Het laatste teken van leven stamt alweer uit 2013:

Kellener's SportWilde je een dikke BMW©, dan had Kellener’s Sport het een en ander voor je im Angebot. Oprichter Ralf Kelleners heeft een aardige staat van dienst in de racerij, dus het zou kunnen dat tuning een uitstapje was dat niet helemaal uitbetaalde en daarom is stopgezet.

Kicherer

Deze Duitse Mercedes-pimper werd door Nu.nl-oprichter Sacha Prins hoogstpersoonlijk op de knieën gebracht, nadat ze wel geld accepteerden, maar hier wekenlang niets tegenover stelden. Dit was in 2012, en daarna hoorden we praktisch niets meer van Kicherer. Hun website is ook dood. Good riddance.

Carlsson

Van origine Deense tuner die het niet op eigen houtje kon bolwerken. Carlsson was al (70%) Chinees, en ging eind 2015 stuk om opgeslurpt te worden door Sambo Motors, een Koreaans beursgenoteerd auto-onderdelenbedrijf met een market cap van zo’n 70 miljoen euro.

ASI/Invader technologies

De Japanners toverden full-size SUV’s om tot creaties waar kinderen spontaan van begonnen te huilen. Iedereen die het aanschouwde werd liever in zijn slaap overvallen door Freddy Krueger, dan dat ze ooit nog een Invader zagen. Wij konden er wel om grinniken, maar helaas voor dit Japanse ASMA-achtige project lijkt hun avontuur er toch op te zitten. De website is al enige tijd in winterslaap, en de laatste FB-post dateert van februari 2014.

Hofele

Tuner met een voorliefde voor dikke Duitse SUV’s (en een enkele Range Rover). Hofele’s laatste wapenfeit was echter nog de vorige generatie Q7, die ze in januari 2013 lanceerden. Het lijkt veilig aan te nemen dat je voor je Touareg-bodykit nu ergens anders naartoe moet.

Enco Exclusive / German Special Customs

Deze Duitse zusterbedrijven uit Chemnitz speelden zich aan het begin van dit decennium regelmatig in de kijker, maar lijken hun ambities nu op een lager pitje gezet te hebben. Enco doet alleen nog uitlaten, en GSC is weliswaar ook nog actief, maar ze zoeken de media niet meer op zoals ze dit enkele jaren geleden deden.

Desalniettemin, er is een duidelijke tweedeling tussen de grote namen (Brabus, Hamann, Novitec, Techart, Mansory, Abt) en de vele bedrijfjes die wel de media halen met hun creaties, maar waarvan we maar nauwelijks auto’s zien rondrijden. Wil je je als nieuwe naam manifesteren, dan moet je heet vuur brengen. Net als Dylan.