Als een Ferrari-verzamelaar zijn garage opruimt

De garage van Tony Shooshani staat niet vol met oude dozen, maar met de beste Ferrari's. Het was tijd voor een vroege voorjaarsschoonmaak en dat betekende dat hij afstand moest doen van een aantal van zijn geliefde auto's.

Eind deze maand zal Shooshani afstand doen van acht van zijn geliefde Ferrari's tijdens een veiling in het Amerikaanse Scottsdale. Dat wil overigens niet zeggen dat hij alleen de goedkoopste instapmodelletjes de deur uit doet om meer ruimte te creëren. Onder de aangeboden modellen bevinden zich exclusieve supercars en kostbare klassiekers. Dit zijn auto's die op zichzelf het middelpunt kunnen vormen van een fraaie verzameling en dat mogelijk na de verkoop ook gaan doen.

Momenteel is de LaFerrari uiteraard het paradepaardje van het Italiaanse merk, maar enkele van zijn voorgangers gooit Tony zijn garage uit. De Ferrari F40, F50 en Enzo zijn stuk voor stuk legendarische modellen die op de posters in menig jongenskamer waren te vinden. Opvallend genoeg verwacht veilingshuis Gooding & Company dat de F50 het meeste gaat opleveren(2,5-2,9 miljoen dollar), terwijl dit normaal gesproken de minst populaire auto van het trio is. Deze F50 is echter het exemplaar dat bij de introductie van het model in 1995 op de autosalon in Genève stond te prijken en op dat soort details zijn verzamelaar gek.

De prijzen van de Enzo gaan nog steeds hard en het is dan ook geen verrassing dat Gooding verwacht dat de voorganger van de LaFerrari ergens tussen de 2,4 en 2,8 miljoen dollar gaat opbrengen. Daarbij lijkt de F40 met een verwachte opbrengst tussen de 1,3 en 1,6 miljoen euro bijna een koopje.

Ook een paar kostbare klassiekers uit de jaren 60 moeten op zoek naar een ander onderkomen. Tony heeft geen plek meer voor zijn 250 GT Series II Cabriolet uit 1960, zijn 250 GT Lusso uit 1964 en zijn Dino 206 GT uit 1969. Hoewel deze drie modellen steeds populairder worden bij verzamelaars, waardoor de prijzen blijven stijgen, is de heer Shooshani wel uitgekeken op ze. Dat geldt ook voor een 328 GTS uit 1988 en een 512 BBi uit 1984. Die laatste is ooit nog in handen geweest van de bekende Amerikaanse coureur A.J. Foyt (viervoudig winnaar Indy 500) die als aandenken zijn handtekening heeft achtergelaten op het dashboardkastje.

Moeten we ons al zorgen gaan maken dat de heer Shooshani na de veiling op 29 en 30 januari verdrietig in een lege garage zijn tranen opvangt met zijn vers verdiende miljoenen? Nee, niet echt. Die garage krijgt weliswaar wat lege plekken, maar is verre van leeg. Een van zijn favoriete auto's, de 288 GTO, mocht uiteraard blijven en heeft recentelijk gezelschap gekregen van een LaFerrari. Daarnaast is Tony regelmatig op het circuit te vinden in zijn exclusieve 599XX EVO, maar misschien wel het meest opvallende model is de Ferrari Sergio. Van deze op de 458 Speciale A gebaseerde auto zijn er slechts zes gemaakt en Shooshane heeft die van hem blauw laten spuiten. Mocht dit allemaal niet genoeg zijn, dan levert de veiling waarschijnlijk tussen de 11 en 13 miljoen euro op dat hij kan besteden aan een nieuw speeltje met een steigerend paard op de motorkap.