R.I.P. Scion (2002 - 2016)

Zo jong, zo weinig potentie, zo weinig vrienden en daarom al zo vroeg heengegaan. Scion is niet langer onder ons. Liever geen bezoek, geen bloemen.

In 2002 kwam Scion uit de baarmoeder van Toyota kruipen. Dit nieuwe merk moest de Amerikaanse jongeren in een Toyota krijgen. Aangezien Toyota onder de jeugd bekend stond als veilig ouwelullenmerk, bedachten de Japanners dat het een goed idee was om de millennials een Toyota te verkopen met een ander logo erop. Dat zouden ze echt niet doorhebben.

Het verkoopoffensief begon met de nietszeggende hatchback xA en de extreem vierkante xB. De marketingcampagnes waren vol gericht op hippe jongeren. Moest rapper Xzibit aan het eind van het eerste seizoen van Pimp My Ride een nieuwe auto regelen, omdat het wrak van een deelnemer echt niet meer te redden viel? Daar was opeens een xB die hij kreeg van de dealer! Scion was down met de coole kids. Het probleem was alleen dat de jongeren steeds minder vaak en steeds later een auto kochten. Ondanks hun marketingstrategie wist het merk ook niet helemaal zijn doelgroep te bereiken. Sommige marketingrapporten schreven zelfs dat een Scion-koper gemiddeld 49 jaar oud was, zo meldt MotorTrend.

Scion beleefde zijn beste jaar in 2006 met 175.000 verkochte modellen ene vanaf daar ging het bergafwaarts. Vorig jaar verlieten slechts 56.167 Scions de showroom. Toyota deed nog dappere pogingen om het merk nieuw leven in te blazen met onder andere de FR-S (Toyota GT86) en nieuwe iA (Toyota Yaris sedan) en een iM (Toyota Auris). Het mocht niet baten en nu heeft het moedermerk besloten de stekker eruit te trekken bij de nog jonge Amerikaan. Medewerkers van Scion worden vandaag geïnformeerd over de beslissing. Dan zal ook duidelijk worden hoe lang de Scions nog te koop blijven.

Toyota heeft de ondergang van Scion nu ook eindelijk officieel bevestigd. Vanaf augustus zullen alle Scion modellen worden omgedoopt tot Toyota-modellen. Het merk gaat dus gerebadgete modellen rebadgen.

Ter nagedachtenis aan dit veelbewogen merk hebben we hieronder nog een overzicht gemaakt met de meest spectaculaire modellen die Scion heeft voortgebracht.