De Franse autobouwer kocht vorig jaar het in geldnood verkerende Lotus F1-team. Met Kevin Magnussen en debutant Jolyon Palmer aan het stuur zullen ze dit jaar aan de start verschijnen als Renault Sport F1. Die naam is uiteraard een verwijzing naar de R.S.-afdeling die bijvoorbeeld de Mégane R.S. produceert. Het F1-project zorgt er tevens voor dat deze Renault Sport-afdeling flink op de schop gaat en dat allemaal om ons in de toekomst hetere hatchbacks te leveren.
Renault Sport gaat opsplitsen in twee afdelingen: Renault Sport Racing en Renault Sport Cars. RSR neemt de raceactiviteiten onder zijn hoede. Daar valt natuurlijk het F1-avontuur onder met de nieuwe R.S. 16, maar ook alle andere autosportprojecten zoals de Formule E en de R.S.01 Trophy. De afdeling RSC stort zich op de straatauto's, zoals de R.S.-versies van de Clio en Mégane. Het ontwikkelingsteam dat aan de straatauto's werkt moet in 2018 verdubbeld zijn ten opzichte van 2014 en dat betekent dat Renault flink investeert in hun sportieve straatauto's.
Uiteraard laat Renault weten dat het de straatauto's wil laten profiteren van de kennis die ze opdoen in de Formule 1 en die boodschap zal waarschijnlijk op repeat staan in elke commercial en presentatie die Renault gaat geven de komende jaren. In werkelijkheid is de kans dat elementen uit de F1 het tot de hatchbacks op je oprit halen gering. Verwacht vooral geen Clio met een volledig KERS-systeem en DRS-achterspoiler. Toch is deze ontwikkeling goed voor de straatauto's, want een groter ontwikkelingsteam zal ongetwijfeld leiden tot betere producten en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.