Straf voor Lewis Hamilton geeft Carlos Sainz eerste podium

Lewis Hamilton is zijn podium in de door Max Verstappen gewonnen GP van Brazilië kwijt. De Brit tikte in de voorlaatste ronde Alex Albon in de rondte, waardoor hij zijn tweede plaats verloor. Na de race en de podiumceremonie ontving Hamilton echter een tijdstraf.

Alex Albon Lewis Hamilton

Lewis Hamilton heeft een straf van vijf seconden op zijn eindtijd gekregen voor de tik die hij in de eindfase van de GP van Brazilië aan Alex Albon uitdeelde. De Thai viel daardoor ver terug, terwijl Hamilton er niets mee opschoot: hij bleef derde in de race. Fransman Pierre Gasly wist echter wel te profiteren en klom naar de tweede plaats.

Door de tijdstraf van Hamilton wordt Carlos Sainz gepromoveerd naar de derde plaats. Voor McLaren is dat een waanzinnige prestatie. Het echter wel jammer dat Lewis Hamilton pas een uur na de prijsuitreiking een straf kreeg, daardoor miste Sainz zijn eerste Formule 1-podiumceremonie.

Overigens is het nog niet zeker dat Sainz  zijn plaats mag houden. Ook hij is (net als een aantal andere coureurs) under investigation omdat hij wellicht zijn DRS open heeft gehad tijdens de gele vlag die volgde op het uitvallen van Mercedesrijder Valtteri Bottas.

Naast het podium voor Sainz levert de straf voor Hamilton ook Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi een promotie op. De Fin en de Italiaan worden respectievelijk vierde en vijfde. Daniel Ricciardo is zesde en Hamilton is uiteindelijk zevende.

Update: Sainz is inderdaad als derde geëindigd.