Dit is Toyota's nieuwe Le Mans-knaller

Het vorige Le Mans-seizoen speelde Toyota derde viool, achter Porsche en Audi. Dit jaar presenteren de Japanners een nieuw hybride scheurijzer met redelijk dichte velgjes, waarmee ze weer mee willen doen met de grote jongens.

Wie de autosport niet (heel) actief volgt kent naast Max wellicht alleen de 24 uur van Le Mans. In werkelijkheid gaat hier  een heel langeafstandsracekampioenschap (©) achter schuil, dat in 2016 nog acht andere 6-uursraces op verschillende continenten op de kalender heeft staan. Het heet World Endurance Championship (WEC), en alleen doorgewinterde racefanaten volgen het. Uiteindelijk is het voor de bragging rights essentieel dat je Le Mans wint, anders kent niemand je. 

Winnen op Le Mans is Toyota sinds zijn terugkeer in 2012 (of daarvoor) overigens nog niet gelukt. Wel wonnen de Japanners in 2013 glorieus het kampioenschap, maar cru genoeg niet Le Mans. En dus treedt de eerdergenoemde regel in werking: bye-bye naamsbekendheid.

In 2012 bracht Toyota de TS030, en via de TS040 zijn we inmiddels bij de derde variant, de TS050, aanbeland. Ja, wij verzinnen die namen ook niet. Officiële specs volgen, maar Toyota heeft al wel laten weten zijn dikke atmosferische 3.7 V8 te lozen voor 'iets anders'. Aangevuld met elektro-oempf, zal de kracht van  de aandrijflijn ook dit jaar waarschijnlijk uitkomen op zo'n 1.000 pk.

Ter vergelijking: Audi (R18) doet het sinds jaar en dag met een V6-diesel, en Porsche (919 Hybrid) downsizet met zijn 2.0 V4 iedereen de moeder. .

Op 17 april gaat het nieuwe WEC-seizoen van start met de 6 uur van Silverstone. Verwacht de komende 2 maanden dus alle details over de 3 deelnemers in de hoogste (LMP1-)klasse. Drie inderdaad, want Nissan pakte na het Le Mans-drama van vorig jaar al heel snel zijn biezen. Toyota geeft op 24 maart alle informatie over de TS050 vrij.