Nóg een reden waarom VW-CEO Winterkorn van Dieselgate wist

Duitser + enorm schandaal = speel de kaart 'Ich habe es nicht gewusst'. Deed gevallen Volkswagen-baas Martin Winterkorn ook. Maar dat hij echt niets wist van de manipulerende software die tot Dieselgate leidde, is zeer onwaarschijnlijk.

Uit recentelijk geopenbaard mailverkeer blijkt dat Winterkorn wel degelijk wist van manipulerende software in de auto's van zijn concern. Sowieso is het onwaarschijnlijk dat Volkswagen, dat zeer intens gerund werd en waar de tsaar van targetterreur himself, met een meetlatje langskwam in de fabriek, stiekem toch een zeer gecompartimenteerde organisatie was waar de linkerhand niet wist wat de rechter deed. Dat is wel wat Volkswagen ons wil doen doen geloven.

Vertrouweling

Mwah, zo lusten we er nog wel een paar. Bovendien is er nog een belangrijke aanwijzing dat Winterkorn wel wist wat er speelde. Zijn vertrouweling in de Raad van Bestuur was Ulrich Hackenberg, de technische eindbaas van Volkswagen tussen 2007 en 2013. Winterkorn haalde Hackenberg zelfs binnen. Samen zetten zij de Volkswagen-strategie uit: Toyota verslaan en dus de grootste van de wereld zijn. Hoe kan een man die zo dicht tegen de macht binnen Volkswagen zat, de macht wás wat betreft technologische innovatie, 1) niet geweten hebben van de manipulatie-software en 2) dat voor Winterkorn verzwegen hebben?

Bij Audi, waar Hackenberg in 2013 als technische chef kwam werken, twijfelen ze al minder aan onze speculatie. Vrijwel onmiddellijk nadat Dieselgate aan het licht kwam, werd hij op non-actief gesteld. Inmiddels is vrijwel de gehele Audi-site gezuiverd van zijn naam. Zelfs het bericht dat hij op non-actief gesteld is - dat eerder nog toegankelijk was -  blijkt niet meer vindbaar. Sie haben's gewusst.

Foto: EPA. Ulrich Hackenberg, Audi board chief for development, rides a Ducati 899 Panigale as the vehicle is presented during a promotion event of the German Volkswagen Group