Pagani Huayra BC - Modena's nieuwste meesterwerk is hier

De Italiaanse Renaissance had de Mona Lisa, de 21ste eeuw heeft de creaties van Horacio Pagani. De Argentijnse supercarkunstenaar draagt zijn nieuwste - de Huayra BC - op aan wijlen Benny Caiola, zijn allereerste klant. Wat een schitterend gebaar.

Met de cijfers van de Huayra BC betreedt Pagani het Brabus-territorium, maar dan met een auto die slechts de helft van zo'n dikke Brabus-Benz weegt. Maar liefst 800 pk en 1.100 Nm staan ter beschikking van de gelukkige bestuurder, allemaal uit de bekende 5.980 cc V12 biturbo, die is gekoppeld aan een 7-traps AMT (Automated Manual Transmission) van Xtrac, met koolstofvezel synchronizers. Deze schakelt in 75 ms, twee keer zo snel als 'standaard'.

Met een zelotische toewijding werd overal waar het kon een grammetje van het gewicht geschaafd, met als resultaat een weegschaal die blijft staan op 1.218 kg (een standaard Huayra weegt 1.350 kg). Horacio is de Colin Chapman van de 21ste eeuw.

De Huayra BC wordt gemaakt met straattoelating, maar Pagani stopte er zo veel mogelijk DNA van de track-only Zonda R en Cinque in.  Een geheel nieuw electronisch actief differentieel moet de BC - die staat op  P Zero Corsa's in 255/30ZR20 en 355/25ZR21 (!) een sensatie op het asfalt maken. Wie er het circuit mee op wil kan Trofeo R-slicks van een inch kleiner monteren.

Dankzij het samenspel van vering, chassis, rubber, en brute kracht is de Huayra BC in staat zijwaartse acceleraties van 2G te trekken, het ESP heeft 3 standen:  “Comfort” , "Sport”, en  - yep - “Track”.

Als we de BC een herstyling van de Huayra noemen, doen we dit model grof tekort, aldus Pagani. This not just a “restyling” of the Huayra, but a product that includes innovative changes in every part of the vehicle. It’s a car that has a completely different personality to that of the Huayra Coupé. 

Om er aan toe te voegen dat de BC compleet ge-herdesignd is: afgezien van het het dak is geen enkel paneel identiek aan dat van de Huayra Coupé. Wij nemen de rest van de dag vrij om naar de foto's te kijken. Wat een magistrale tour de force is dit.

Pagani bouwt 20 exemplaren, die €2,3 miljoen de neus kosten, en helaas: ze zijn allemaal al verkocht. Zo gaat dat in de automotive eredivisie.