De nieuwe almachtige: Bugatti Chiron is hier

Pak alle superlatieven er maar bij, want Bugatti heeft zojuist de nieuwe overheerser van de autowereld gepresenteerd. De lang verwachte Chiron moet de supercarsector domineren zoals de Veyron dat voor hem deed. Maar dan wel met betere verkoopcijfers.

Zoals we al wisten, zijn de cijfers rond dit kanon van een nieuw niveau. Achter de inzittenden ligt een enorme 8,0 liter W16 met vier turbo's, een doorontwikkeling van het blok uit de Veyron. Deze gigantische krachtcentrale levert 1.500 pk en 1.600 Nm. Op papier is dat ruimschoots genoeg om de laatste generaties hypercars te vernederen.

De prestaties liegen er dan ook niet om. De sprint van stilstand naar 100 km/u is in minder dan 2,5 seconden voorbij, oftewel ongeveer net zo snel als een keer van versnelling wisselen in een Peugeot. De topsnelheid ligt met 420 km/u (begrensd) zo astronomisch hoog dat je een lege autobahn met de lengte van half Duitsland nodig hebt om hem te halen. Of je persoonlijke zoutvlakte, dat kan natuurlijk ook. Mocht dit lukken, dan kan je volgens de geruchten zonder begrenzer blijven gassen tot 461 km/u. Om dit te bereiken moet je wel een speciale high speed sleutel omdraaien. Hierdoor zakt de auto verder naar de grond, sluiten sommige koelgaten en komt de spoiler horizontaal te staan.

Aan dit prestigeproject hangt net zoals bij de Veyron een extreem prijskaartje. Liefst 2,4 miljoen euro moeten de gefortuneerde speedfreaks neertellen voor de Chiron. Bugatti zegt nu 500 exemplaren te bouwen, die vanaf de herfst van 2016 worden uitgeleverd, maar wij sluiten niet uit dat dit aantal groeit als er bijvoorbeeld nog een roadster verschijnt. Zo is het productieaantal van de Veyron tenslotte ook geklommen van 300 naar de uiteindelijke 450 stuks.

Waar Bugatti bij de Veyron speciale editie op gelimiteerde versie moest stapelen om de laatste exemplaren te verkopen, moet de verkoop van de Chiron soepeler lopen. De eerste honderd bestellingen zijn al binnen, waarvan er acht in Nederland zijn geplaatst. Michel Perridon zal in december al zijn exemplaar aan zijn riante garage kunnen toevoegen.

De Chiron heeft de zware taak om de Veyron op te volgen. Deze legende heeft zette het Franse merk (uiteraard in beheer van de grote Volkswagen Group) weer op de kaart na een lange afwezigheid. Daarnaast legde de Veyron de lat voor de top van de autowereld een flink stuk hoger. Het model zal voor altijd in de geschiedenisboeken staan als de snelste productieauto van zijn generatie, al verwachten we dat dit record binnenkort wordt verbroken door zijn opvolger.