Mercedes-AMG C43: zo ziet badge-verloedering er uit

De afgelopen jaren bouwde Mercedes' AMG-divisie een bloeddorstig stoere reputatie op met alleen maar enorme V8- en V12-blokken, maar er moet meer verkocht worden, en dus krijgen ook auto's die het niet verdienen de AMG-badge. Zoals deze C43 Coupé.

Laten we voorop stellen: deze C43 is geen stakker, verre van dat. Zijn 3 liter V6 biturbo levert 367 pk en 520 Nm, en deze cijfers maken de C-Klasse nog een klein klapje sterker dan de Audi S4 van zoëven. Maar waar Audi zijn S- en RS-lijn duidelijk differentieert heeft Mercedes-AMG besloten alles op een grote hoop te gooien, en dat doet afbreuk aan het label. Het punt van een hardcorelabel is juist het exclusieve en onbereikbare voor de gewone man, het moet begeerte oproepen en een AMG-prospect moet ongeschonden het labyrinth van Minos door voordat hij überhaupt in aanmerking komt een AMG te verdienen. Vinden wij dan, maar wij hebben geen aandeelhouders om te pleasen. 

AMG was lekker bezig met grommende, stampende veelcilinders, die volgens het one-man, one engine principe in Affalterbach werden gebouwd. Toen kwamen de viercilinders in de A, CLA, en GLA, die inmiddels tegen de 200 pk/liter aanhikken - ook nog best - en vervolgens werd er (netjes afgekeken van BMW's M Performance) een AMG Sport-label opgericht om het gat tussen de Benz-stervelingen en de AMG-goden te dichten.

Dit label - vergezeld van typeaanduiding 450 (in de GLE 450 AMG Sport bijvoorbeeld, niet klikken als je net hebt ontbeten) - hield het welgeteld een paar tellen uit, en daarna gooide de firma de strategie weer om. Je zou denken dat er een volslagen borderliner aan de top van het benamingsprogramma staat.

Maar genoeg gerant. Ook al brengt hij schaamte over de AMG-badge, de C43 is  op papier natuurlijk een mieters lekkere auto. Snel, sportief, en je hoeft niet bij elke pomp die je voorbij rijdt je tank vol te gooien. Het is de volslagen rationele keuze voor wie graag een snelle Benz wil, maar tegelijkertijd niet de bank wil breken.

Mercedes begon zijn hernieuwde zescilinder AMG-avontuur (in het verleden had het immers ook modellen als de SLK32 en de C36, om maar een paar te noemen) met de SLC43, deze C43 Coupé is het tweede model. Standaard beschikt de auto over 4MATIC en een 9G-TRONIC automaat. 0-100 gaat in 4,7 seconden, en de auto staat eveneens standaard op een sportonderstel. Je komt echt niets tekort in deze auto, het enige manco is dat ze 'm gewoon C 450 Sport of zoiets hadden moeten noemen, dan klopte alles.