Jaguar F-Type SVR: u wot m8?!

Het merk Jaguar is al lang niet meer voor stoffige notarissen en apothekers met stijve boorden en dito bovenlip. Deze chavvy F-Type SVR met zijn carbon strijkplank achterop onderstreept dit nog eens haarfijn .

De 575 pk en 700 Nm sterke F-Type SVR (studiofootoos HIER) is de eerste seriegeproduceerde Jag die door de nieuwe Special Vehicle Operations-unit werd gebouwd (de RR Sport SVR is een limited edition). Jaguar besloot de auto standaard uit te rusten met AWD en een 8-traps automaat, opdat een 0-100 tijd van onder de 4 seconden ook daadwerkelijk haalbaar is. Het brandstofmengsel wordt onder een druk van 150 bar de cilinders van de V8 ingejaagd.

De SVR onderscheidt zich uiterlijk van de andere T-taaips door een nieuwe voorbumper en splitter, vlakke bodemplaat, en natuurlijk de grote dikke actieve koolstofvezel achtervleugel die uitklapt bij 98 km/u (cabrio) of 114 km/u (coupé). Met de titanium en Inconel uitlaat wordt niet alleen meer grunt op je oorschelp afgevuurd, het bespaart 16 kg aan gewicht. Win-win. De (optionele!) Carbon Ceramic Matrix (CCM) remschijven (398mm en 380mm diameter) slijpen nog eens 21 kg van het gewicht, daar waar het het meeste uitmaakt: in de onafgeveerde massa. 

De stijver afgeveerde SVR rolt op gesmede 20 inch-wielen,  en zowel de Quickshift, de elektrische stuurbekrachtiging, Torque Vectoring, Dynamic Stability Control als de vierwielaandrijving kregen hun eigen kalibratie. Wil je nog meer gewicht kwijt op je SVR, dan dien je een koolstofvezel dakpaneel en het carbon fibre pack aan te vinken op de optielijst.

De dichte Jaaaaag SVR heeft een topsnelheid van 200 mph (322 km/u), waarmee hij zich voegt in de verpiswedstrijd met o.a. de McLaren 570S GT (204 mph) en de Porsche 911 Turbo S (205 mph). Mooi. Vanaf de lancering van de SVR in de zomer van dit jaar (te koop voor 2 euroton, give or take) zal de F-Type lineup er als volgt uitzien:

F-TYPE (340PS 3.0-litre V6, Quickshift RWD, manual RWD)

F-TYPE S (380PS 3.0-litre V6, Quickshift RWD and AWD, manual RWD)

F-TYPE British Design Edition (380PS 3.0-litre V6, Quickshift RWD and AWD, manual RWD)

F-TYPE R (550PS 5.0-litre V8, Quickshift RWD and AWD)

F-TYPE SVR (575PS 5.0-litre V8, Quickshift AWD)

Maar Autobahn, zou de Jag niet morgen pas getoond worden? Ja. Maar we kochten twee portiers om en mochten vandaag alvast de beursvloer van de autosalon in Genève op. Wat ons de gelegenheid gaf om dit apparaat alvast op de foto te zetten. Graag gedaan.