Audi's nieuwste SUV is te klein voor Amerikanen

Hoe anders is dat in Europa, daar staan we juist te springen om bite size SUV'tjes. Met 4.190 mm is de Audi Q2 geen pakezel, maar een premium stadscruiser voor hipvolk en bovenmodale tweeverdieners.

Audi heeft Q-koorts. Het concern werkt de SUV-ladder langzaam maar gestaag naar onderen af. Binnen tien jaar tijd gingen we van Q7 naar Q5 naar Q3, en nu dus naar de Q2. Een logische stap op de Europese markt. Later dijt het aanbod nog naar boven uit met een Q8, en natuurlijk de elektrische Q6 (defintieve naam onbekend). Enfin, dat wist u al dankzij die fijne Audi-timeline die onlangs uitlekte.

De nieuwe Q2 staat pas in november in de showroom, en dus strooit Audi nog niet met alle details. We weten dat een Q3 nieuw vanaf dik 37 mille te koop is, dus de instap-Q2 zal daar een stuk onder gaan zitten, misschien kan je er eentje onder de 30 mille cheffen. Het kekke andersgekleurde paneeltje op de C-stijl is standaard in Nederland, waar Audi de Q2 als Sport- en Design-uitvoering zal opvoeren.

Aangezien het op het MQB-platform gebouwde SUV'tje mooi licht is, lepelt Audi er een 1.0 TFSI driecilinder in. Kan prima. Wie meer wil gaat voor de bekende 1.4 of zelfs 2.0 TFSI. Die laatste optie lijkt nogal fors bemeten voor zo'n klein ding, maar sommige moeders hebben nou eenmaal weinig tijd, en de kinderen moeten wel gewoon naar de hockeyclub gebracht worden.

Vooralsnog zijn er geen plannen om de Q2 met batterijen te vullen, maar tot de vervanger in 2024 komt kan er nog veel gebeuren. De persplaten waren op het kryptonite van Lange Frans (een ijsschots) gesitueerd, maar aangezien VW zich sinds dieselgate bescheidener wil opstellen werd het geplande ijspaleis in Genève op het laatste moment afgeblazen.