Waarom Frank Underwood niet in The Beast rijdt

Frank Underwood is nog steeds onze favoriete inwoner ooit van het Witte Huis, maar opvallend genoeg rijdt hij niet in de bekende limousine van Obama. Francis heeft een goedkopere oplossing gevonden.

Dankzij het nieuwe seizoen van House of Cards dat vanaf vandaag online staat zullen wereldwijd miljoenen mensen dit weekend al bankhangend kijken naar de fictieve avonturen van president Frank Underwood. Petrolheads hebben in de voorgaande seizoenen al gezien dat de limousines van de fictieve held niet hetzelfde zijn als het kogelwerende monster van Obama. In de serie zijn het verlengde versies van de Cadillac DTS, omdat in het universum van Francis The Beast namelijk nooit is gebouwd.

De Amerikaanse presidentsauto is lange tijd een bestaand model of een aangepaste versie van een bestaand model geweest. Dat begon al tijdens het presidentschap van William Howard Taft (1909-1913) die het briljante idee had om de stallen van 1600 Pennsylvania Avenue om te bouwen tot een garage. Deze stiekeme autofan legde ook het eerste presidentiële wagenpark aan met vier voertuigen. Greenpeace zou hem nu hebben gesteund, want één van die auto's was een elektrisch model van Baker Motor Vehicle. Lekker groen alsook gunstig voor de bijtelling! Taft was overigens ook dol op zijn White Motor Company stoomauto en niet alleen omdat white power destijds nog een dingetje was. Nee, hij had uitgevonden dat hij persfotografen kon pesten door grote stoomwolken uit te blazen.

Al die autoliefde is natuurlijk leuk, maar het duurde niet lang voordat de Secret Service de pret kwam verpesten. Deze overbezorgde beschermengelen hadden al snel door dat het niet bevorderlijk was voor de levensverwachting van de president als hij zelf achter stuur ging zitten. De president moest dus naar de achterbank en een chauffeur verscheen op het toneel. In 1939 ontving Roosevelt de eerste auto waar bij de productie de Secret Sercice een vinger in de pap had. De Lincoln V12 cabriolet was daardoor onder meer voorzien van handige platen waar de beveiligers op konden staan en opbergvakken voor hun machinegeweren. Ideaal voor elke vakantie.

Nadat John F. Kennedy een deel van zijn hersenen achterliet op de kofferbak van een Lincoln Continental was het duidelijk dat de beveiliging een update kon gebruiken. De Lincoln kreeg in eerste instantie nog een koepel van kogelwerend glas, maar uiteindelijk is de open auto toch de deur gewezen. Vanaf dat moment kregen alle presidentiële limousines zware bepantsering.

De Cadillacs en Lincolns wisselden elkaar een beetje af, want het opperhoofd van de US of A moet natuurlijk wel in een Amerikaans voertuig rijden. Bij George W. Bush in 2001 was er alleen een klein probleempje. De Amerikaanse autofabrikanten leverden geen enkel model meer dat aan de voorwaarden van de geheime dienst voldeed, dus was het tijd voor een stukje maatwerk. Het resultaat was een limousine met het uiterlijk van een Cadillac DTS, maar met het onderstel van een truck van GM. De gigant werd in 2005 in gebruik genomen en kreeg de bijnaam The Beast. In 2009 ontving Obama een vernieuwde versie hiervan, maar beide exemplaren zijn nog in gebruik.

Het design, de specificaties en de gadgets van The Beast zijn allemaal staatsgeheim en je kunt je voorstellen dat de geheime dienst niet stond te springen om een exemplaar uit te lenen voor de opnames van een televisieserie. De limousine nabouwen is een kostbare onderneming, waardoort House of Cards ervoor koos om simpelweg een verlengde DTS te pakken. In beeld komt deze net zo indrukwekkend over en het is een stuk goedkoper. Dat is het voordeel van een fictieve wereld. Het hoeft niet allemaal te kloppen, zolang het er maar goed uitziet.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc4d2a011aaa', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });