Hamilton radeloos na dramatische vrijdag Melbourne: 'Het werd erger en erger'

Het wilde maar niet vlotten voor Sir Lewis in de eerste vrije trainingen. De Brit had totaal geen vertrouwen in zijn Mercedes en eindigde FP2 roemloos als achttiende.

Hamilton radeloos na dramatische vrijdag: 'Het werd erger en erger'

De wederopstanding van Sir Lewis Hamilton en Mercedes laat klaarblijkelijk nog even op zicht wachten. Met de meer conventionele W15 hoopt de voormalige kampioensformatie weer naar de kop te komen.

Na twee races lijkt het team echter geen steek verder gekomen te zijn. Een vijfde plek voor George Russell in Bahrein is tot nu toe het beste resultaat. In Australië lijkt hier voor Hamilton in ieder geval geen verandering in te gaan komen.

Helse sessie

Volgens Lewis maakte hij op de vrijdag namelijk een van de meest verschrikkelijke sessies in lange tijd mee. Na een positieve eerste run in de eerste vrije training werd de auto namelijk steeds slechter en slechter. Desondanks zette hij een respectabele negende tijd neer.

Voor FP2 deed Mercedes een aantal ingrijpende wijzigingen aan de afstelling om het lek boven te krijgen. Die maatregelen hadden echter een averechts effect. Hamilton viel terug naar een beschamende 18de plek, op ongeveer een seconde van teamgenoot Russell op P6. De Mercedes leek tijdens de sessie bijzonder moeilijk bestuurbaar. Na het vallen van de vlag deed Lewis zijn verhaal tegenover de internationale pers:

"Ik voel me duidelijk niet geweldig. We hebben een van de ergste sessies die ik in lange tijd gehad heb. FP1 voelde over het algemeen best goed, de auto voelde bij de eerste run in FP1 beter dan ooit. En toen werd het gewoon erger en erger."

"En toen maakten we een paar grote veranderingen voor FP2, en het was zwaar. Na die sessie voelde ik me minder vertrouwd met deze auto dan ik me ooit gevoeld heb. Maar er zijn positieve punten van die FP1-run die we gedaan hebben.

Stuurloos en radeloos

De teleurstellende vrijdag maakt het drama compleet voor Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen loopt immers al twee races achter de feiten aan vergeleken met zijn jonge teamgenoot. Russell werd in FP1 en FP2 respectievelijk derde en zesde en had veel minder te klagen over de balans. Het grote verschil tussen de twee mannen begint steeds meer op te vallen.

Het feit dat Mercedes met gesleutel aan de setup de problemen alleen maar erger maakte is bovendien ronduit zorgelijk. Het team lijkt nog steeds niet te weten wat te doen in het ground effect tijdperk.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots