Apple TV+ begint Europees F1-offensief: Viaplay/Ziggo onder druk?

De Amerikaanse techgigant heeft voet aan de grond gezet in de Europese tv-markt voor de Formule 1. De eerste deal met Liberty Media lijkt een opmaat te zijn voor Apple's zelfverklaarde totale dominantie van de sport, ook in Nederland.

Apple TV+ begint Europees F1-offensief: Viaplay/Ziggo onder druk?

Carlos Sainz mag afgelopen weekend dan indruk gemaakt hebben met zijn blindedarmloze overwinning, maar een van de grootste verhalen in de Nederlandse F1-scene blijft de strijd om de uitzendrechten voor 2025.

Na drie jaar onder Viaplay ligt het speelveld immers weer volledig open. De hoofdrolspelers leken tot nu toe Viaplay, VodafoneZiggo en outsider RTL (Videoland) te zijn. Volgens de insiders van TotaalTV ligt er echter een vierde, nog veel grotere partij op de loer: Apple TV+.

Apple is geland

De techgigant maakte in oktober al bekend te azen op de uitzendrechten voor de Formule 1. Daar gaat het concern bijzonder ver in: Apple wil namelijk wereldwijd de enige aanbieder gaan worden van de sport.

De eerste stappen zijn recent gezet met een deal voor de uitzendrechten in Portugal. Gezien de bestaande plannen voor werelddominantie lijkt een gooi naar het contract voor Nederland niet bijzonder vergezocht.

Brad Pitt en regisseur Joseph Kosinski bij de opnames voor APX, Apple TV's F1-film.

Op naar Nederland?

De vorige biedingsoorlog werd gewonnen door Viaplay door het enorme bedrag van 100 miljoen per jaar neer te tellen. Dit jaar zou het financieel gehavende Zweedse bedrijf een makkelijke prooi kunnen vormen voor het zeer gemotiveerde Ziggo.

Beide kemphanen verbleken qua budget echter tegenover de macht van Apple. Het zou dus zomaar kunnen dat de rechten in de handen van de Amerikanen zullen vallen.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press