Wolff geeft toe: 'We hebben alles veranderd, maar niets opgelost'

Na drie jaar ground effect is Mercedes nog altijd stuurloos, aldus opperhoofd Toto Wolff. Ondanks ingrijpende wijzigingen op vrijwel elk denkbaar vlak zijn de fundamentele problemen nog steeds onopgelost.

Wolff geeft toe: 'We hebben alles veranderd, maar niets opgelost'

Mercedes maakte aan het begin van het nieuwe ground effect tijdperk een flinke knieval. Het sinds 2014 zo dominante team sloeg met de opvallende W13 de plank volledig mis. De zeropod-machine was niet per se extreem langzaam, maar vooral bijzonder onvoorspelbaar.

Door die extreem wisselvallige prestaties kon Mercedes er geen silberpfeil op trekken en kon er geen eenduidig plan gemaakt worden voor de toekomst. Door de 1-2 in Brazilië werd de voormalige kampioensformatie er zelfs toe verleid door te stoten met het concept. De W14 bewees echter dat dit een stap richting de afgrond was.

Drie jaar voor niets

Met de 'radicaal andere' W15 hoopte de toko van Toto het tij voorgoed te keren. Meer conventionele lijnen mét sidepods, een Red Bull-achtige voorwielophanging en een verplaatste cockpit moesten van de auto weer een winnaar gaan maken.

Na drie zeer matige races is het echter pijnlijk duidelijk geworden dat de nieuwe Mercedes precies hetzelfde DNA heeft als zijn voorgangers. Ondanks al die veranderingen is de auto nog steeds zeer inconsistent. Dit keer niet eens van race naar race, maar van de vrijdag op de zaterdag. Na de dubbele uitvaller in Australië maakte Mercedes-chef Toto Wolff de balans op. Volgens de Oostenrijker heeft drie jaar aan ontwikkeling uiteindelijk geen enkele zin gehad:

"Ik denk dat we aan het begin van '22 de weg kwijt geraakt zijn omdat al onze werktuigen en systemen ons auto's gaven die elk jaar kampioenschappen wonnen."

"De nieuwe reglementen draaiden heel erg om ground effect, wat betekent dat alle zuigkracht via de vloer verloopt, en we kwamen naar buiten met een auto die veelbelovend was in de data en de windtunnel, maar niet kon leveren."

"Sindsdien hebben we alles veranderd: de layout, de ophanging, de positie van de coureur, de versnellingsbakken. Maar het lijkt erop dat het fundamentele probleem, in de kern, dat we dat niet opgelost hebben."

Het team dat de snelste F1-auto ooit (W11) maakte is de weg volledig kwijt.

Testseizoen

Wolff en co zijn zo langzamerhand zo wanhopig geworden dat het complete seizoen omgetoverd zal moeten worden tot één lange test. Toto meent dat er bij elke sessie radicale experimenten uitgevoerd zullen moeten worden om een manier te vinden het lek toch een keer boven te krijgen.

Aangezien de data van de simulaties niet te vertrouwen zijn en privetests niet zijn toegestaan moet het dus maar tijdens de Grand Prix:

"We komen nu op het punt dat we waarschijnlijk elke race moeten experimenteren, niet alleen op vrijdag, want onze prestaties lijken slechter te worden gedurende het weekend."

"We zijn goed op vrijdag en we zijn goed bij een gedeelte van de sessie op zaterdag, maar hoe meer grip we hebben, hoe sneller het gaat, hoe meer we tegen het plafond van de auto aanlopen. En onze data toont ons dat dat niet het plafond [zou moeten zijn]."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team