Liberty Media belooft niets te zullen veranderen aan MotoGP 

MotoGP-fans hoeven zich geen zorgen te maken over de overname door Liberty Media, aldus Liberty Media. De Amerikaanse autogigant zegt alles bij het oude te willen houden, maar ook meer winst en publiciteit te willen boeken.

Liberty Media belooft niets te zullen veranderen aan MotoGP 

F1-rechtenhouder Liberty Media liet afgelopen weekend een bom vallen met de aankondiging van de aankoop van Dorna SPorts, de promotor achter de MotoGP. Met een bedrag van zo'n 4,2 miljard euro is Liberty voor 86% eigenaar geworden van de top van de tweewielersport.

De deal zorgde meteen voor de nodige argwaan, aangezien de Amerikanen een reputatie opgebouwd hebben met hun radicale veranderingen in de Formule 1.

Onder Liberty werd de sport toegankelijker, maar daarmee ook commerciëler, dommer en minder puur. Het eindeloze gesleutel aan de format van het raceweekend en de nadruk op circusraces in wereldsteden stoot traditionele fans steeds meer tegen de borst. Nu lijkt MotoGP hetzelfde lot beschoren te zijn.

Niets aan de hand

Tijdens een belletje met investeerders probeerde Liberty Media CEO de zorgen weg te nemen. Volgens de Amerikaan hoeft het krampachtig uitpersen van de sport voor meer winst immers niet te betekenen dat je fans verliest. Er zijn dan ook totaal geen plannen om de MotoGP te veranderen. Maffei wil de sport alleen aan de man gaan brengen bij een breder publiek en meer commerciële partners:

"Wat betreft het genereren van inkomsten tegenover het groeien van de steun, ik denk dat dat in bepaalde opzichten een valse tegenstelling is, ik denk dat ze hand in hand gaan."

"Dit is een ongelooflijk product, we zijn niet van plan deze sport te veranderen. Dit is een geweldige sport met geweldige fans dat een ongelooflijke competitie heeft en ongelooflijke spanning. Ons doel is om dat bloot te stellen aan een breder publiek en een bredere selectie commerciële partners in allerlei smaken. En ik denk dat dat hand in hand gaat."

Zorgen bevestigd

Maffei's strategie om fans die zie zorgen maken over overcommercialisatie en het simpeler maken van de sport voor een breder, minder geïnteresseerd publiek gerust te stellen is dus kennelijk om die zorgen enthousiast te bevestigen.

De zaken die hij aandraagt als positief zijn immers precies die dingen waar de diehards problemen mee hebben. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat MotoGP sprintraces met verplichte bandenkeuze op een stratencircuit in hartje Madrid aangesmeerd krijgt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool. NL Beeld / Action Press