Verstappen wil weg bij Toro Rosso

Max Verstappen staat aan de vooravond van zijn tweede F1-seizoen bij Toro Rosso, maar de kans is groot dat het tevens zijn laatste jaar is. De Nederlander wil doorgroeien.

Het grootste Nederlandse racetalent sinds Boy Hayje werd gevraagd of hij na dit jaar nog bij Toro Rosso kon blijven. "Het is mogelijk, maar het is niet mijn doel." Max wil meer, hij heeft die tegenwoordig bijna on-Nederlandse ambitie om altijd de beste te willen zijn. Die VOC-mentaliteit waar Balkenende trots op zou zijn. "Ik wil vooruit", vertelt de 18-jarige topsporter die aangeeft het wel naar zijn zin te hebben bij zijn huidige team. "Maar op een gegeven moment wil je races winnen en wil je verder groeien naar de top van de top."

Het komende seizoen brengt ook een nieuw kwalificatiesysteem met zich mee, waarbij de rijders via een knock-outsysteem strijden om de beste startplaatsen. De huidige verlosser van het Nederlandse racegeloof ziet de nieuwe regels wel zitten en laat geen kritische noot horen. "Het wordt uitdagend. Het wordt listiger om de baan op te gaan, want je kunt eenvoudig uitgeschakeld worden. Het is weer iets nieuws en hopelijk is het aantrekkelijk voor de fans.”

De veranderingen in de F1 volgen zich rap op. Recentelijk reed Räikkönen de eerste testrondjes met een bescherm-ufo. Verstappen heeft er zelf nog geen ervaring met rijden met een paal voor zijn kop en houdt zich daarom op de vlakte. "Als het niet hinderlijk is, dan vind ik het prima. Zodra het op mijn auto zit, kan ik er meer over vertellen."