Met deze 7 features wil Mercedes u een nieuwe E-Klasse aanpraten

In januari rolde Mercedes zijn geheel nieuwe E-Klasse uit, een ontzettend belangrijke auto voor 'Das Haus'. Weliswaar worden er minder van verkocht dan C-Klasses, maar voor de marge, de omzet, en het imago is het model onmisbaar.

Stilstand is achteruitgang, en dus propte Mercedes zijn sedan vol met features die als verkoopargument kunnen dienen, hier gaan we zodadelijk verder op in.

Laten we beginnen bij het begin. Voor de looks zouden wij de E-Klasse niet kopen. De designtaal die bijzonder goed uit de verf komt op de S-Klasse, en ook prima werkt op de C-Klasse, lijkt bij de E niet echt lekker aan te slaan. Misschien moeten we nog even wennen, maar de charme van het vorige model was dat het nog enigszins afweek van de rest der Benzen, zeker pre-facelift, met de dubbele koplampjes. Daarnaast wringt het toch een beetje dat je hetzelfde model auto rijdt als Koos Spee, maar als je je hier overheen kunt zetten, lees dan vooral verder.

Momenteel rijdt de wereldpers rond met de nieuwe E, een startsein voor de Duitsers om een flinke homp aan nieuwe informatie en motoriseringen vrij te geven. Het modellenaanbod - dat later verder zal uitdijen (denk aan een E200/250d en een E180) - start met al dan niet geëlektrificeerde vier- en zescilinders, maar een E63 met 4.0 V8 zit zeker nog in het vat. 

Voor nu is het aanbod als volgt:

Waarom u zou moeten kiezen voor de nieuwe E (vanafprijs voor de E200-instapper: €49.995), en niet voor een 5 Serie of A6? Hieronder een opsomminkje van overhaalargumenten van Mercedes, speciaal voor de visueel ingestelde lezer royaal ondersteund door beeld en geluid.

Mercedes maakte tot nu toe gebruik van een relatief grote viercilinder diesel met een inhoud van 2.143 cc. Meer cilinderinhoud betekent meer koppel, maar ook meer uitstoot, en de echt grote verkoopaantallen worden gedraaid bij deze dieselblokjes. De nieuwe generatie (OM654) werd bijna geheel ten koste van de slag (de boring werd marginaal kleiner) verkleind tot 1.950 cc, en draait zo mooi mee in de modulaire familie van ca. 500 cc per cilinder. 

De motor moet - in combinatie met een 9G-TRONIC-bak, die reeds in de vorige E-Klasse debuteerde - nieuwe maatstaven zetten in zuinigheid, en is onderdeel van een immens investeringsprogramma van Daimler, €2,6 miljard groot, voor schonere en efficiëntere diesels. Hieronder legt Mercedes uit wat er allemaal beter is aan het blokje.

Daarnaast komt Mercedes in 2017 met een nieuwe Mercedes benzinegestookte zes-in-lijn met dubbele turbo, die de codenaam M256 krijgt. Da's nieuw, want sinds jaar en dag bouwt Mercedes zijn zespitters in een 'V'.

Volgens insiders gaat Mercedes de M256 met vermogens van 367 en 430 pk leveren, wat het vermoeden doet rijzen dat we een E43 AMG gaan krijgen, en dat de E500 zijn 4.7 V8 (nu nog goed voor 408 pk en 600 Nm) gaat inruilen voor een geblazen zes-in-lijn. Over een jaartje weten we meer.

Boven de klassieke ingave-draaiknop heeft Mercedes een soort van muis geplaatst waarmee door aanraking commando's gegeven kunnen worden. Niet heel uniek? Ja, vooruit, de S- en nieuwe C-Klasse hebben het ook. Waarmee de E-Klasse een primeur heeft, is de integratie van de touch control-knoppen in de spaken van het stuur. Dit betekent minder afleiding, en hopelijk een veiliger rijgedrag.

Theoretisch zou een slimmerik die zijn telefoon aan de infotainment hangt nu ook vanaf zijn stuur kunnen Tinderen. Swipen maarrr!

Een Mercedes is geen hond, maar toch kan je hem roepen en hij verschijnt uit je garage, net als je trouwe viervoeter. Daarnaast heeft de nieuwe E-Klasse een parkeerfunctie, voor wie te lui (of onbekwaam) is om zelf een parkeervak in te draaien. Zelf kan je het ongetwijfeld nog sneller, maar er zijn de laatste jaren echt flinke vorderingen gemaakt ten opzichte van de houterige, poeptrage eerste automatische parkeersystemen.

De nieuwe E-Klasse is uit te rusten met twee grote, apart configureerbare 12,3"  HD-schermen (720p), die de standaaardtellers vervangen. Hiermee heeft de bestuurder in feite een hele brede strook aan beeldscherm beschikbaar die helemaal tot aan de middenconsole doorloopt. Hieronder ziet u de configuraties "Classic", "Sport" en "Progressive".

Bovenstaande klokken komen rechtstreeks uit de S-Klasse, maar zijn niet standaard. De E-Klasse instapper heeft twee ronde klokken en een 600p-kleurenscherm met een diagonaal van 7" met een centraal 8,4" display. Ook geen straf, maar minder fancy. Het doel is natuurlijk om u -al likkebaardend met de optielijst in de knuisten- zo ver mogelijk van de vanafprijs te jagen. Lukt dat, dan hebben ze in Stuttgart goed hun werk gedaan.

Volgens onze linksdraaiende zestien-granen-speltbroodvriendinnen van de yogaclub brengt niets je aura, chi, karma, en gojibes zo in balans als een mopje lichttherapie. Mocht u zich na een werkdag van 14 uur waarin met een hartslag van 200 per uur en dito snelheid over de Autobahn van deadline naar deadline is gejakkerd, terwijl die enorme Schweinshackse van de lunch toch een beetje onrustig in de maag aan het borrelen is (note to self: volgende keer het bot niet mee-opeten) een beetje gestresst voelen, blijf dan vooral nog eventjes zitten in de E, en scroll onder het genot van wat dolfijngeluiden door alle 64 ambientkleurtjes. Ook erg leuk als je net een paar zegels in je slaschuur hebt gelegd, schijnt.

Helaas zijn er geen foto's van in de nieuwe E-Klasse, dus demonstreren we de functionaliteit aan de hand van de S600 Guard en de C-Klasse

Zoals elke fabrikant dat doet klopt ook Mercedes zich op de borst dat zijn nieuwste generatie zakensedan moar aluminium (16% t.o.v. 5%) en supersterk staal (6% vs 3%) gebruikt dan in zijn voorganger. Dankzij toepassing van lichtere materialen is de body van de E-Klasse 70 kg lichter dan een soortgelijke body uit ouderwets staal. Let wel: de slimme/sneaky PR-jongens van Mercedes vergelijken hier niet met de vorige E-Klasse, want daar zat al aluminium in, en dus is het gewichtsverschil daar kleiner. 

Das Beste, oder nichts? Wacht dan vooral even op de Mercedes-Maybach E-Klasse, een verdomd slim uitgedacht verdienmodel. Maybach als apart merk was een fiasco, waarop Daimler -voordat CEO Dieter Zetsche het in 2012 hoogstpersoonlijk de nek omdraaide- €330.000 verlies per auto draaide (en ze waren nog maar net over de money pit die de gefaalde fusie met Chrysler was heen), Maar Maybach als ultieme luxedivisie op bestaande Mercedii is een gouden greep.

Het merk stopt niet bij de S-Klasse, maar gaat ook de GLS, de GLE, en de E-Klasse de Maybach-behandeling geven. De huidige E is al de stilste in zijn klasse (volgens de marketingboys van Mercedes, we hebben nog niet met de decibelmeter gecheckt), zo'n Maybach E-Klasse moet dan helemaal een oase van rust worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b604647fe9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });